Universiteit van Tilburg

Persbericht 4 juni 2010

Conferentie: Strategie voor effectieve innovatie

Op de Tilburg Conference on Innovation spreken internationale wetenschappers uit verscheidene disciplines over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van innovatie. De conferentie wordt van 10 tot en met 12 juni gehouden onder leiding van het Center for Innovation Research (CIR) van de Universiteit van Tilburg. Thema is innovatie op het kruispunt van strategie, organisatie en studie. Het is de eerste keer dat deze topwetenschappers op één conferentie bij elkaar zijn in Nederland.

Innovatie staat in deze economische slechte tijden zwaar onder druk. Overheid en bedrijfsleven hebben steeds minder mogelijkheden om erin te investeren. Maar willen bedrijven het hoofd boven water houden, dan zullen ze wel moeten innoveren.

De wetenschappelijke wereldtop op het gebied van innovatie spreekt tijdens de Tilburg Conference on Innovation over het aanpassingsvermogen dat bedrijven nodig hebben om te kunnen blijven innoveren. Welke organisatievormen en processen zijn er voorhanden om dit te realiseren, om te monitoren wat er gebeurt op dit gebied en dat door te vertalen naar concrete acties in bijvoorbeeld R&D en management? Meer dan tachtig wetenschappers uit de hele wereld en hun Tilburgse collega's discussiëren over kansen en bedreigingen, de nieuwste ontwikkelingen en laatste inzichten.

Bart Nooteboom, hoogleraar innovatiebeleid aan de UvT, houdt een pleidooi voor 'open innovatie': om innovatie te laten werken moet de overheid niet proberen alles zelf te doen, maar veel meer gebruik maken van de verspreide en gevarieerde inzichten van medewerkers, toeleveranciers, klanten en kennisinstellingen. Daartoe moet zij de kunst van het samenwerken leren beheersen, in de ontwikkeling van 'alliance capabilities'.

Will Mitchell, hoogleraar International Management and Strategy van Duke University, spreekt over de relatie tussen business strategie en innovatie strategie en de rol van leiders van succesvolle innovatie: technische 'helden', bureaucraten en milieu- politici.

Andrew H. Van de Ven bekleedt de H. Heath Chair of Organizational Innovation and Change aan de Carlson School of Management van de University of Minnesota. Hij houdt een presentatie over organisatorische innovatie.