Sanquin en NKI krijgen nominatie voor innovatie

08/06/2010 09:45

Sanquin

Amsterdam, 8 juni 2010

Sneller vaccins en immuno-therapieën ontwikkelen en infectieziekten en bepaalde vormen van kanker effectiever bestrijden. Daarop hebben de onderzoekers van Sanquin bloedvoorziening en het Nederlands Kankerinstituut ingezet. Ze zijn genomineerd voor de Amsterdam Inventor Award en binden zo de strijd aan met topwetenschappers in Amsterdam.

Sanquin en NKI hebben een technologie ontwikkeld om afweercellen die kleine eiwitfragmenten van virussen en kankercellen herkennen in het bloed op te sporen. Via dit herkenningsmechanisme zijn deze afweercellen in staat om specifieke virussen te doden of sommige kankers te genezen. De gecombineerde kennis over eiwitfragmenten en afweercellen is de sleutel tot een snelle en effectieve ontwikkeling van nieuwe therapieën die de individuele behandeling van kankerpatiënten kunnen verbeteren. Ook kunnen effectieve vaccins tegen bloedoverdraagbare ziektes maar ook bijvoorbeeld griep sneller worden gemaakt.

Op 10 juni wordt bekend gemaakt of Sanquin en NKI in de prijzen vallen.

Over Sanquin

Stichting Sanquin Bloedvoorziening verzorgt op not-for-profit basis de bloedvoorziening in Nederland en bevordert transfusiegeneeskunde zodanig dat wordt voldaan aan de hoogste eisen van kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid. Sanquin levert producten en diensten, verricht wetenschappelijk onderzoek en verzorgt onderwijs, opleidingen, bij- en nascholing.

Over NKI

De Vereniging Het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis bestaat uit een wetenschappelijk onderzoekslaboratorium en een gespecialiseerde kliniek. De hoofddoelstelling van NKI-AVL is de bestrijding van kanker door een combinatie van patiëntenzorg, onderzoek en opleiding.





http://www.sanquin.nl