Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van donderdag 10 juni

Alkmaar, 10-06-2010 o 09.00 uur

Politie waarschuwt voor phishing

Regio, donderdag 10 juni

De politie waarschuwt voor phishing. Dit is een methode van criminelen om achter uw bankgegevens te komen via e-mails op uw internetadres. Slachtoffers zijn hierdoor soms duizenden euros kwijt geraakt.

De criminelen die hiermee bezig zijn hebben uw e-mailadres ergens opgekocht of gekregen. Vervolgens sturen zij u een phishing-mail. Dit kunnen verschillende soorten mails zijn, bijvoorbeeld met een aanbieding of met het verhaal dat er iets met uw bankrekening is dat gecontroleerd moet worden. In deze mails doen de criminelen zich vaak voor als medewerker van uw bank. Met de mail wordt u naar een vals webadres gelokt, waarop u wordt verzocht uw bank en privégegevens te vermelden. Met deze gegevens weten de criminelen uw bankrekening te plunderen.

De phishing-mails zijn vaak te herkennen. De buitenlandse criminelen die hiermee bezig zijn, beheersen vaak maar ten dele het Nederlands. Het gaat dan om slecht vertaalde berichten waar veel buitenlandse woorden in gebruikt worden. Ook kom de opmaak vaak amateuristisch over of ontbreekt de huisstijl van bijvoorbeeld de bank volkomen.

Advies: vul om te beginnen nooit zomaar ergens uw e-mailadres in. Mocht u toch een verdachte mail krijgen, dan moet u zich realiseren dat een bank nooit via een mail uw bank- of privégegevens zal opvragen. Mocht u slachtoffer zijn geworden van deze manier van oplichting, laat dan uw rekening zo snel mogelijk blokkeren en neemt contact op met de politie in uw buurt. De politie is bereikbaar via tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Politie houdt auto-inbreker aan

Hoorn, woensdag 9 juni

Op woensdagmiddag omstreeks 18.00 uur hield de politie een 37-jarige man uit Zwaag aan in verband met inbraak in een auto. Een getuige had gezien dat de man een auto, die geparkeerd stond op de Van Dedemstraat in Hoorn, open brak. De man ging er vandoor met een bruine schoudertas. De gewaarschuwde politie zocht in de omgeving en kwam de man tegen op de Van Aalstweg Geldelozeweg. De tas had hij niet meer bij zich. Wel had hij inbrekersgereedschap en pasjes, die in de gestolen tas hadden gezeten. De tas, die door de man was weggegooid, werd onderweg teruggevonden. De man is voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Bloempot door het raam

Hoorn, woensdag 9 juni

De politie heeft een onderzoek ingesteld bij een woning aan de Nachtegaal in Hoorn waar op woensdag tussen 12.20 en 15.30 uur werd ingebroken. De daders kwamen de woning binnen door een bloempot door een achterraam te gooien. De daders gingen er vandoor met onder anderen geld en fototoestellen.

Diefstal auto voorkomen

Den Helder, woensdag 9 juni

De eigenaar van een Volkswagen Transporter heeft zelf voorkomen dat deze kon worden gestolen. Omstreeks 19.45 uur zagen de eigenaren vanuit hun woning aan de Badhuisstraat in Den Helder dat hun busje niet meer naast de woning stond, maar op de rijbaan. In de auto zaten twee personen die ermee weg wilden rijden. De eigenaar van de auto rende naar buiten, trok het portier open en trok de bestuurder er uit. Deze zette het vervolgens op een lopen en stapte verderop op een fiets. De passagier ging er ook vandoor en verdween rennend in de buurt. De gewaarschuwde politie doorzocht de omgeving. De verdachten werden echter niet meer aangetroffen. De autodieven hebben vermoedelijk gebruik gemaakt van een valse sleutel.

Aangifte van beroving

Den Burg, donderdag 10 juni

Op donderdagmorgen deed een 16-jarige jongen uit Zwijndrecht aangifte van diefstal van zijn Blackbarry. De jongen was met zijn school op zeilvakantie en deed daarbij Texel aan. Na een avondje stappen in Den Burg liep hij terug naar de boot. Op de Kantoorstraat werd hij van achteren benaderd door een man die in het voorbijgaan de Blackbarry uit zijn broekzak trok. Nog voordat hij zich had kunnen herstellen, kwamen er twee mannen op hem afgelopen, waarvan een hem hard in het gezicht stompte. Hierbij liep het slachtoffer licht letsel op.

Uit onderzoek kwam naar voren dat beide incidenten niets met elkaar te maken hebben. De mishandeling is vermoedelijk het gevolg van problemen die het slachtoffer eerder in een discotheek had gehad.

Bromfietser onderuit

Den Helder, woensdag 9 juni

Een 46-jarige Nieuwedieper raakte op woensdagmiddag om 16.50 uur gewond bij een eenzijdig verkeersongeval op de Ruygweg in Den Helder. De man reed op een bromfiets over de Ruygweg en was afgeleid door een auto die voor hem reed. Daardoor zag hij te laat dat er op de wegas een middengeleider lag. Hij raakte met zijn voorwiel de middengeleider, raakte de macht over het stuur kwijt en kwam te val. Hierbij botste hij tegen een verkeersbord. De man liep vermoedelijk een beenbreuk op en werd voor behandeling overgebracht naar het Geminiziekenhuis.

Politie vordert rijbewijs in

Den Helder, donderdag 10 juni

Op donderdagmorgen omstreeks 00.50 uur vorderde de politie het rijbewijs in van een 40-jarige man uit Den Helder. De man reed in een personenauto over de C. Gerritsz Geusstraat in zijn woonplaats. Hij bleek alcohol te hebben gebruikt. De man blies 630 ug/l. Dat is bijna drie maal het voor hem geldende maximum van 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). Hij kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren.

Chinezen in het plafond

Castricum, woensdag 9 juni

Bij een gemeenschappelijke controle op mensenhandel van de Vreemdelingenpolitie en de Algemene Inspectiedienst bij bedrijven in Castricum heeft de politie twee 47-jarige mannen uit China aangehouden.

Controle op mensenhandel is een van de speerpunten van de politie. Illegale werknemers worden vaak uitgebuit. Zij moeten werken onder slechte omstandigheden voor een laag loon. Ook worden illegalen vaak ondergebracht in slechte en gevaarlijke behuizingen.

Eerst bezocht de politie een aantal bedrijven waar geen onregelmatigheden werden geconstateerd. Vervolgens werd een controle uitgevoerd bij een restaurant aan de Burgemeester Mooijstraat. Hier bleek de deur naar de keuken vergrendeld te zijn. Door het raam zag de politie een man via het etensluikje wegvluchten. Omdat het pand rondom in de gaten werd gehouden, moest de man nog in het restaurant zijn. Een zoektocht leverde twee verdachten op die zich hadden verscholen in een systeemplafond van de bijkeuken. De mannen zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar onder anderen hun verblijfsstatus wordt onderzocht. Tegen de eigenaresse van het restaurant wordt proces-verbaal opgemaakt, omdat zij illegale werknemers in dienst had.

Politie houdt man aan wegens huiselijk geweld

Zwaag, woensdag 9 juni

De politie heeft op woensdagmiddag een 21-jarige man aangehouden wegens mishandeling van zijn vriendin. De man had haar eerder die dag hard in haar gezicht gestompt. Hierdoor was de vrouw met haar hoofd tegen een muur geslagen. De mishandeling stond niet op zich. Er zou sprake zijn van stelselmatige mishandeling. De man is voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Politie houdt twee fietsendieven aan

Broek op Langedijk, woensdag 9 juni

De politie heeft woensdagmiddag twee mannen (17 en 20 jaar oud) uit Zuid-Scharwoude aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. Een inwoonster van Waarland had haar elektrische fiets op dinsdagmiddag neergezet bij het winkelcentrum Broekerveiling aan het Marktplein in Broek op Langedijk. Na tien minuten bleek de fiets weg te zijn. De diefstal stond echter op bewakingsbeelden. Op basis van het signalement kon de politie de volgende dag de twee verdachten aanhouden. Zij werden voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Drie aanhoudingen bij hennepplantage

Medemblik, donderdag 10 juni

Op donderdagmorgen heeft de politie drie mannen uit Zeist (17, 19 en 21 jaar oud) aangehouden bij een woning aan de Pekelhaven in Medemblik. De mannen stonden voor de woning met een auto. In het voertuig bleek materiaal te liggen voor de bouw van een hennepplantage. Bij onderzoek in de woning bleken hier de restanten te liggen van een plantage. De mannen zijn aangehouden. De materialen werden in beslag genomen.