Gemeente 's-Hertogenbosch

10-06-2010
Onderzoek verkeer en vervoer in 's-Hertogenbosch

De gemeente 's-Hertogenbosch heeft onderzoek gedaan naar verkeer en vervoer in 2009. Uit dit onderzoek blijkt dat de ondervraagden tevreden zijn over de bereikbaarheid van hun eigen buurt, vooral per fiets en met de auto.

Tevens hebben de ondervraagden een aantal suggesties gedaan om de bereikbaarheid van de binnenstad verder te verbeteren. Zo zijn genoemd de inzet van meer (gratis) bussen en het beter op tijd rijden van de bussen, betere fietsvoorzieningen (zoals gratis bewaakte stallingen) en meer en betere transferia (verruiming openingstijden).

De resultaten van het onderzoek bevestigen de koers die is ingezet om de bereikbaarheid en leefbaarheid verder te verbeteren. Bovendien levert het onderzoek suggesties op voor concrete maatregelen. Ruim 2.500 bewoners vulden de vragenlijst in.

Openbaar vervoer
Uit de resultaten blijkt dat ruim de helft van de bewoners (zeer) tevreden is over het openbaar vervoer in de gemeente. Slechts één op de tien is (zeer) ontevreden. Het meest tevreden is men in De Groote Wielen. Het minst tevreden zijn de inwoners van Engelen.

Bereikbaarheid eigen buurt
Bewoners vinden dat hun buurt het best bereikbaar is met de fiets. Dat zegt namelijk 90% van de ondervraagden. Over de bereikbaarheid met de auto is ruim driekwart (zeer) tevreden. Iets meer dan de helft is (zeer) tevreden over de bereikbaarheid van hun eigen buurt met het openbaar vervoer.

Bereikbaarheid binnenstad
De binnenstad is het best bereikbaar met de fiets of brommer. Bijna negen op de tien bewoners beoordeelt dit als (zeer) goed. Over de bereikbaarheid van de binnenstad met de auto is men minder positief. Ruim een kwart beoordeelt dit als (zeer) slecht. Hierbij valt op dat de bewoners uit de verder weg gelegen wijken positiever zijn over de bereikbaarheid van de binnenstad met de auto dan de bewoners die dichterbij de binnenstad wonen.

Alternatief vooral fiets en bus
In het onderzoek werd gevraagd welke maatregelen de gemeente moet treffen waardoor mensen minder vaak met de auto naar de binnenstad gaan. De suggesties hiervoor gaan vooral over het busvervoer. Bewoners willen dat bussen vaker en beter op tijd rijden. Ook willen ze meer bushaltes en goedkoper of zelfs gratis busvervoer. Betere fietspaden en meer bewaakte fietsstallingen worden ook als oplossing aangedragen.

Verkeersveiligheid
Ruim de helft is (zeer) tevreden over de verkeersveiligheid in de eigen buurt. 20% is hierover (zeer) ontevreden. Vooral in de binnenstad, West en De Groote Wielen is men minder tevreden dan in andere wijken. Veel tevredener zijn mensen in Rosmalen en Maaspoort.