Gemeente 's-Hertogenbosch

10-06-2010
Locatiekeuze hostels

Het college heeft samen met haar projectpartners, waaronder bewoners, een nieuwe aanpak gemaakt voor de locatiekeuze van hostels in de stadsdelen Zuid en Oost.

Op 30 juni 2009 wees het college twee locaties aan voor een hostel voor dak- en thuislozen met een chronische verslaving en een psychiatrische ziekte: de locatie Geert Grootestraat 31/ Brugmanstraat 8/8A in de wijk Zuid en de locatie Henri Bayensstraat 3 in de wijk Hintham.

Alternatieve hostellocaties
Op 15 december 2009 besloot de raad dat bewoners uit de stadsdelen Zuid (wijk Zuid) en Oost (wijken Muntel/Vliert/Orthenpoort, Graafsepoort/Oost en Hintham) de gelegenheid krijgen om alternatieve hostellocaties aan te dragen die kunnen rekenen op meer draagvlak onder bewoners. Aanvankelijk was de uiterste datum voor het aandragen van locaties 15 maart 2010. In de raadsvergadering van 23 februari 2010 heeft het college echter toegezegd deze termijn te verlengen.

Nieuwe aanpak
Begin juni is een nieuwe aanpak gemaakt voor de locatiekeuze in de stadsdelen Zuid en Oost. Het is de bedoeling om bewoners uit beide stadsdelen in een open proces te betrekken bij de locatiekeuze door ze locaties te laten aandragen en beoordelen. Bewoners gaan hierbij op voet van gelijkwaardigheid samenwerken met gemeente en professionele instellingen.

Ideeën aandragen
Om bewoners in de stadsdelen Zuid en Oost zo goed mogelijk te informeren, zal volgende week huis aan huis een brief worden verspreid. In de brief geeft de gemeente informatie over het nut en de noodzaak van de hostels, de beoogde hostelbewoners en de maatregelen om een hostel goed te kunnen laten landen in een buurt (omgevingsbeheer). Tevens krijgen bewoners tot 1 juli 2010 de mogelijkheid om ideeën voor hostellocaties aan te dragen. Ideeën kunnen nu ook al per mail worden aangedragen via hostels@s-hertogenbosch.nl of telefonisch via (073) 615 52 69. Ten slotte roept de gemeente in de brief bewoners op om zich aan te melden als actieve deelnemer in het locatiekeuzeproces.