Vrije Universiteit Amsterdam

10 juni 2010

VU ontwikkelt begeleidingsmateriaal allochtone mannen 'Kies je route' stimuleert deelname aan de maatschappij

De afdeling Nederlands Tweede Taal van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft een instrument ontwikkeld dat allochtone mannen die tamelijk geïsoleerd leven, aanzet tot cursussen, (vrijwilligers-)werk, taallessen en andere activiteiten. Het instrument Kies je route is in opdracht van het ministerie voor Wonen, Wijken en Integratie ontwikkeld. Begeleiders kunnen Kies je route gratis downloaden.

Gemeenten, welzijnsinstellingen, taalaanbieders en maatschappelijke organisaties hebben de behoefte aan specifiek begeleidingsmateriaal voor allochtone mannen geuit. Het blijkt dat allochtone mannen onvoldoende worden bereikt door bestaande educatieve activiteiten, re-integratie- en inburgeringstrajecten.

Kies je route is materiaal voor allochtone mannen van alle leeftijden. Het gaat om mannen die niet zo actief zijn in de Nederlandse maatschappij en die meestal geen werk hebben. Het eerste doel van het materiaal is de mannen aan te zetten tot zelfreflectie: wie ben ik, waar ben ik goed in en wat wil ik? Het einddoel is dat de deelnemer zelf een cursus of activiteit gaat doen. Het materiaal bevat informatie en trainingen voor zowel de deelnemer als de begeleider.

Om die doelen te bereiken wordt de man uitgenodigd om te praten over:
- zijn geschiedenis, zijn verhaal

- zijn dagelijkse bezigheden

- zijn identiteit en zelfbeeld

- zijn denkbeelden, wensen en dromen

- mogelijke cursussen, activiteiten of werk

Hij wordt gestimuleerd om zelf de eerste stap te zetten met een concrete inschrijving voor een cursus of activiteit.



Vrije Universiteit Amsterdam