Wageningen Universiteit en Researchcentrum
Wageningen University benoemt hoogleraar Seafood


9 jun 2010

Onderdeel: Food and Biobased Research
Nummer: P029

Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, heeft per 1 juni twee buitengewoon hoogleraren benoemd. Dr. J.B. Luten wordt hoogleraar Seafood, een nieuwe leerstoel. Daarnaast gaat dr.ir. W. Hazeleger de eveneens nieuwe leerstoel Klimaatdynamica bekleden.

Seafood
Prof. Luten zal zich binnen zijn leeropdracht richten op de samenhang tussen het voedingsdieet van vissen enerzijds en anderzijds de voedings- en sensorische eigenschappen (smaak en geur) van vis als gezond voedsel voor de mens. Het gaat daarbij om de productie van vis, in het bijzonder via aquacultuur, die aansluit bij de consumentenvoorkeur voor verse en voedzame vis van hoge kwaliteit en het innovatieve, consumentgerichte onderzoek daaromtrent. De leerstoel Seafood wordt gefinancierd door IMARES, het instituut voor marien ecologisch onderzoek van Wageningen UR, en is ondergebracht bij de leerstoelgroep Productontwerpen en kwaliteitskunde van Wageningen University.
Foto: Frank Gregersen, Nofima

Joop Luten (Utrecht, 1948) studeerde in 1973 in Utrecht af in de analytische en levensmiddelenchemie. Hij promoveerde daar in 1977. Hij is thans European Business Developer bij Nofima (het Noorse instituut voor voedsel, visserij- en aquacultuuronderzoek) in Tromsø, Noorwegen. Daarnaast werkt hij bij IMARES in IJmuiden. Hij is verder onder meer lid van het management team van WEFTA (een Europese organisatie van vistechnologische onderzoeksinstituten) en vice-president van SEAFOOD plus Research Platform.