Technische Universiteit Eindhoven

Oud-decaan ID gaat designinstituut opbouwen in China

Geplaatst: 10 juni, 2010

Het succes van de jongste TU/e-faculteit, Industrial Design, is ook in China niet onopgemerkt gebleven. Professor Jeu schouten, tot voor kort decaan van de Eindhovense faculteit ID, is gevraagd in de provincie Zhejiang een internationaal designinstituut op te komen zetten. Hij wordt voor vijf jaar benoemd als 'honorary dean'.

Jeu Schouten.

Schouten (64) gaat de strategie bepalen voor het nieuwe instituut bij de Zhejiang University. Hij buigt zich verder over de gewenste onderwijs- en onderzoeksprogrammas, mogelijke start-ups en samenwerkingsverbanden met de industrie en beoogde andere kennisinstellingen, waaronder de TU/e, het Amerikaanse MIT en universiteiten in Japan en Singapore.

Ook zal de oud-decaan bij en op kosten van Zhejiang University een compleet lab ontwerpen en inrichten voor gezamenlijk onderzoek. Volgens Schouten zal dit lab gaan lijken op de living labs van ID in Eindhoven, waar nieuwe ontwerpen en prototypes worden gemaakt en getest in nagebootste alledaagse omgevingen. De Chinese universiteit heeft een vijf verdiepingen tellend gebouw gereserveerd voor het nieuwe instituut.

De benoeming van hoogleraar Schouten valt binnen het zogeheten Thousand-Person program van de centrale regering in Beijing. Die wil duizend internationale toponderzoekers en -strategen aantrekken als zwaargewichtadviseurs voor verschillende sectoren waarin China nadrukkelijk streeft naar vernieuwing.

Schouten: "Op dit moment wordt China vooral gezien als goedkope productiefabriek. Maar op termijn is daarmee niet het meeste te verdienen. China wil daarom ook zelf gaan ontwerpen." Vertegenwoordigers van Zhejiang University zijn volgens Schouten ontzettend geboeid door wat Industrial Design in Eindhoven de afgelopen tien jaar heeft opgezet. "Zoiets willen zij ook."

De inbreng van Schouten, die deze zomer aan zijn nieuwe taak begint, helpt China vooruit, maar de hoogleraar benadrukt dat ook de TU/e erbij gebaat is. Hij denkt aan de uitwisseling van studenten, en de kans om samen internationaal parallel onderzoek te doen, wat vooral in dit vakgebied van belang is. Veel consumentenproducten worden voor de wereldmarkt gemaakt, en komen dus in heel verschillende culturen terecht. Testen van die producten in labs in verschillende settings is dus belangrijk, aldus Schouten.