Technologie Stichting STW

Willem de Vos is Nederlands Meest Ondernemende Wetenschapper van 2010

donderdag 10 juni 2010

Tijdens de Dag van de Valorisatie op 8 juni 2010 is de prijs voor de âMeest Ondernemende Wetenschapperâ uitgereikt aan Willem de Vos, hoogleraar Microbiologie aan de Wageningen Universiteit.

De twee eerdere winnaars waren Adriaan Beukers (2006) en Floris Rutjes (2008). Willem de Vos is verkozen uit 14 kandidaten die genomineerd waren door rectoren en decanen van alle Nederlandse universiteiten. Willem de Vos werd geroemd om zijn opvallende ondernemerschapgeest die hij geniet naast zijn uitstekende wetenschappelijke reputatie (winnaar Spinozaprijs 2008). Hoewel de nominatie ten aanzien van zijn innovatief ondernemerschap vooral gebaseerd is op zijn opgerichte bedrijf Microdish B.V. , heeft hij als ondernemer ook een geruime staat van dienst getuige de vele octrooien en octrooiaanvragen die op zijn naam staan en een bijna even groot aantal bedrijven. De Vos is ondermeer projectleider bij STW. Michel van Tooren (TU Delft) en Susan Bögels (UvA) werden respectievelijk tweede en derde. Hierbij verdient Susan Bögels een speciale vermelding, aangezien zij de meest ondernemende sociale wetenschapper van Nederland was. In reactie op de overwinning zei Willem de Vos daarover ook het volgende:

âHet is hele eer om te worden opgenomen in het illustere rijtje van eerdere prijswinnaars in Nederland en buitenland. Grappig genoeg heb ik tijdens mijn tijd als PhD student nog samengewerkt met met Mathias Uhlen . Vooraf was mijn favoriet Susan Bögels, want haar prestatie als sociaal wetenschapper is in dit licht bijzonder te noemen.â v.l.n.r.: Odilia Knap (NL Octrooicentrum), Susan Bögels (UvA), Willem de Vos (WUR), Gandert van Raemdonck (vervanger Michel van Tooren, Ephicas B.V.) en Sijbolt Noorda (VSNU)

Met de uitreiking van prijs voor de âMeest Ondernemende Wetenschapper van Nederlandâ wordt getracht wetenschappelijk ondernemerschap te stimuleren en te waarderen. Net als voorgaande twee edities is ook dit jaar de winnaar gekozen op basis van een de uitkomsten van een vragenlijst die geanalyseerd is door Science Alliance en daarna beoordeeld door de jury, bestaande uit: Sijbolt Noorda (voorzitter, VSNU), Guus Broesterhuizen (NL Octrooicentrum), Eppo Bruins (STW) en Peter Nijkamp (VU). Op basis van deze uitkomsten, waarin zowel het wetenschappelijk als het ondernemende karakter van de kandidaten werd blootgelegd, koos de jury uiteindelijk unaniem Willem de Vos als terechte winnaar. In zijn dankwoord gaf Willem de Vos aan dat zijn overwinning te danken is aan drie wijze lessen die hij tijdens zijn loopbaan geleerd heeft:

âInnovatie begint bij jezelf. Het vergt een bepaalde mindset, commitment en het zoeken naar een juiste verdeling van tijd & geld. Daarnaast heeft innovatie rolmodellen nodig die jonge mensen kunnen enthousiasmeren om te ondernemen. Tenslotte moeten we ons realiseren dat innovatie niet een âstand aloneâ activiteit is en daarom wil ik hier mijn dank uitspreken aan mijn (voormalig) collegaâs: dr. Pieter Vos, dr. Colin Ingham, dr. Mirjana Rajilic, dr. Martin Hessing en dr. Bert Tukâ.

Dat deze laatste les in meerdere gevallen opgaat, blijkt ook uit de organisatie van deze prijsuitreiking. De organisatie van de verkiezing, Science Alliance, bedankt de VSNU, NL Octrooicentrum en technologiestichting STW voor haar ondersteuning en het mede mogelijk maken van deze verkiezing.

Bron: persbericht Valorisatie.nu