Gemeente Abcoude


Voorlichtingscampagne GGD

GGD Midden Nederland vraagt u aandacht voor verschillende onderwerpen die voor u van belang kunnen zijn.

De Eikenprocessierups De brandharen van de eikenprocessierups kunnen vervelende lichamelijke reacties geven bij mensen die ermee in aanraking komen. De klachten zijn jeuk, een pijnlijke huid, ademhalingsproblemen en een oogontsteking. De rups is ook dit jaar weer op meerdere plekken in de regio Midden-Nederland gesignaleerd. De eikenprocessierups kan tot en met september nog klachten veroorzaken.

De teek Teken leven in hoog gras en struikgewas, overal in Nederland. Ze zijn zo klein als een speldenknop en lijken op spinnetjes. Ze leven van het bloed van mensen en dieren. Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kan ziek maken als de teek lang vastgebeten in de huid zit. Daarom is snel verwijderen belangrijk. In de periode maart tot en met oktober lopen de meeste mensen een tekenbeet op, maar teken komen het hele jaar voor.

Reizigersvaccinaties en advies De meeste reizigers naar verre exotische bestemmingen laten zich goed voorlichten over gezondheidsrisicos op hun reis en laten zich vooraf vaccineren. Echter, veel vakantiegangers die dichtbij blijven, weten niet dat ook dan vaccinaties nodig zijn. Bijvoorbeeld voor een reis naar Bulgarije, Kroatië of ergens aan de Middellandse Zee. En dat ze gezondheidsrisicos lopen als ze een all-inclusive reis boeken naar een resort aan zee in Turkije en Egypte. Hierdoor gaan veel reizigers onbeschermd op reis. Terwijl met enkele beschermende maatregelen veel problemen te voorkomen zijn.

Meer informatie over bovenstaande onderwerpen kunt u vinden op www.ggd.nl. Ook vindt u hier het adres van de GGD in onze regio.
---

10 juni 2010