Gemeente Doetinchem

Persbericht, 10 juni 2010

Coffeeshop wacht tijdelijke sluiting

Coffeeshop Zylion wacht een tijdelijke sluiting van drie maanden. Burgemeester Kaiser heeft hiertoe woensdag 9 juni de procedure gestart. Het besluit om deze procedure op te starten werd genomen nadat bij een inval door de FIOD ruim driemaal de toegestane handelsvoorraad aan softdrugs werd aangetroffen.

Burgemeester Kaiser geeft met zijn besluit een duidelijk signaal af: We hebben in onze gemeente glasheldere afspraken gemaakt met de coffeeshops. Een eigenaar die zich daar niet aan houdt, weet precies wat hem of haar te wachten staat. Gedogen binnen het gedoogbeleid is geen optie. Woensdag 9 juni is de eigenaar van coffeeshop Zylion op de hoogte gebracht van het voornemen van burgemeester Kaiser. Tot maandag 14 juni, 12.00 uur heeft de eigenaar gelegenheid om op het voorgenomen besluit te reageren. Daarna beslist de burgemeester of de coffeeshop definitief drie maanden dicht gaat.

Overtreding voorschriften handelsvoorraad
Op 12 april deed de FIOD een inval bij coffeeshop Zylion. Daarbij werden zowel in de coffeeshop als de overige inpandige ruimten, grote hoeveelheden softdrugs aangetroffen. Uit het politierapport blijkt dat in totaal 1625 gram softdrugs is gevonden. De maximum toegestane handelsvoorraad betreft 500 gram. Twee jaar geleden ontving de eigenaar reeds een schriftelijke waarschuwing toen een minderjarige werd aangetroffen in de coffeeshop.

Procedure
De voorgenomen sluiting van de coffeeshop is tijdelijk, voor een periode van drie maanden. Volgens het handhavingsarrangement kan een tijdelijke sluiting volgen op een officiële waarschuwing van de burgemeester. Als de burgemeester na het aflopen van de reactietermijn definitief besluit tot het sluiten van coffeeshop Diamond gedurende drie maanden, gaat de sanctie per woensdag 16 juni in.