Gemeente Hilversum

Voetbal, rugby en cricket delen velden Berestein

publicatiedatum: woensdag 9 juni 2010

"Delen is vermenigvuldigen". Daarmee geeft Henk Milder, beleidsmedewerker Sport en Recreatie van de gemeente Hilversum de toverformule, die leidde tot de geslaagde renovatie van het westelijke gedeelte van Sportpark Berestein. Die renovatie is het resultaat van de goede en succesvolle samenwerking tussen de voetbalvereniging Altius, rugbyclub Hilversum (RCH), de Hilversumsche Cricket Club (HCC) en de gemeente Hilversum.

Tot dit jaar deelde de cricketclub op Sportpark Crailoo velden met hockeyvereniging 't Spandersbosch. Die laatste club wilde kunstgrasvelden om de toename van jeugdleden op te kunnen vangen, maar dan moest de cricketclub eerst verhuizen. Berestein bleek weliswaar een geschikte locatie, "maar we konden het terrein niet uitbreiden". "Dus we moesten puzzelen om de grond optimaler en multifunctioneel te gebruiken. Bovendien wilde de gemeente een dringende wens van de rugbyclub, waarvan het eerste team onlangs Nederlands kampioen werd, ruimtelijk mogelijk maken: het bouwen van een tribune bij het hoofdveld van RCH op Berestein. Hiermee wil de semi-professionele club internationale wedstrijden naar zich toetrekken".

Herschikking
Nu de herschikking van dit stuk Berestein vrijwel is afgerond heeft de cricketvereniging er twee cricketvelden en gebruikt men evenals RCH het clubhuis van Altius. Er is ruimte gemaakt voor een tribune van de rugbyclub (zie kader) en er zijn een FIFA Two Star-kunstgrasveld, een keeperstrainingshoek en wedstrijdvelden voor de jeugd aangelegd".

Henk Milder: "Ruimte creëren, vergde puzzeltijd en strak overleg tussen de betrokkenen. Het was een fantastisch leuk project met een mooi resultaat. We hebben met z'n allen drie vliegen in één klap geslagen Eigenlijk vier vliegen, want Spandersbosch kon nu ook kunstgrasvelden aanleggen en daarmee de wachtlijst wegwerken. De herschikking van de sportaccommodaties op dit deel van Berestein is nu een feit. De renovatie is trouwens een onderdeel van de kwaliteitsslag die Hilversum maakt met haar sportaccommodaties. Het zwembad is gerenoveerd, er zijn twee nieuwe sporthallen gebouwd en de atletiekbaan is op een 2010-niveau gebracht".

Samenwerking
De samenwerking van de Beresteingebruikers en de gemeente stopte niet met de renovatie. Integendeel. Zo doen vrijwilligers van de clubs, die verenigd zijn in de Federatie Berestein, het klein onderhoud zoals lijnentrekken, beregenen en schoonmaken, terwijl de gemeente voor het regulier en groot onderhoud zorgt en de materialen levert. Het multifunctioneel gebruik van de velden door mensen die verschillende sporten bedrijven, vergt ook van de sportclubs een extra inspanning. Omdat cricket andere spelelementen kent dan voetbal en rugby zijn de dug outs, hekwerken en doelen demontabel. Cricket heeft zijn speelseizoen van mei tot en met september en het heeft dus bijna geen hinder van voetbal en rugby. Die hebben immers speelseizoenen van september/oktober tot en met mei. Als er toch sprake is van een overlap hebben de andere clubs hun spelelementen weggehaald. De sportveldbeheerders moeten de speelschade op de natuurgrasvelden eerder herstellen.

Pionierswerk
Henk Milder: "Dit hernieuwde sportcomplex was voor ons pionierswerk. We moeten ons sportveldbeheer op dit deel van het complex nog goed op elkaar afstemmen. Dat vergt nog wel even wat overleg en afspraken. In samenwerking met de drie betrokken verenigingen is daarvoor een soort pilot stappenplan gemaakt. Dit eerste jaar willen we de vinger aan de pols houden, maar daarna verloopt de samenwerking tussen de sportverenigingen vast en zeker vanzelf".

Kopie van de Dudoktribune
Als de tribune aan het hoofdveld van de rugbyclub Hilversum klaar is, is de renovatie van dit gedeelte van Sportpark Berestein afgerond. Het kan een hele bijzondere tribune worden, want de betrokkenen onderzoeken of het mogelijk is om een kopie van de monumentale Dudoktribune, die op het Sportpark Arena staat, op Berestein te bouwen. In samenwerking met het ROC dat in de bouw van de nieuwe tribune leer-werkplaatsen voor zijn studenten ziet. De tribune kan dan ook gebruikt worden door mensen die cricketwedstrijden volgen. De rugbyclub bouwt de tribune in eigen beheer.