Gemeente Haren

Gemeenteraad Haren stemt in met uitvoering van de visie Meerweg Ontwikkelt Meer

10/06/2010

De gemeenteraad van Haren heeft op 31 mei 2010 ingestemd met de uitvoering van de visie Meerweg Ontwikkelt Meer. Met dat besluit is de weg vrijgemaakt om 11 miljoen Euro te investeren in verschillende maatregelen aan de zuidkant van het Paterswoldsemeer: o.a. het verfraaien en veiliger maken van de Meerweg, het verbeteren van het natuur- en recreatiegebied aan de oostkant van het meer tegenover café Friescheveen en de aanleg van een boulevard langs de jachthaven. De provincie legt daarnaast aan de oostkant van het meer, als onderdeel van de zogenaamde Ecologische Hoofdstructuur, een ecologische verbinding aan. Hierdoor kunnen in de toekomst verschillende diersoorten veilig de overkant van de meerweg bereiken. Doel van de ingrepen is om het gebied aantrekkelijker te maken voor toeristen en recreanten, bewoners en ondernemers.

Het bedrag van 11 miljoen wordt uitsluitend geïnvesteerd in natuur, landschap en infrastructuur. Daarnaast is er rondom de jachthaven ruimte voor woningbouw en op de oostflank voor horeca- en recreatiewoningen.

De gemeente Haren heeft veel subsidie binnen weten te halen voor het project: EUR 3,7 miljoen EFRO-subsidie, EUR 1,1, miljoen van de provincie Groningen, bijna EUR 900.000 van Regio Groningen Assen en ruim EUR 900.000 vanuit de kaderrichtlijn water. Het Meerschap draagt
1,7 miljoen Euro bij en de gemeente Haren investeert zelf EUR 1,6 miljoen in het project. Het resterende bedrag moet door ontwikkelaars worden bijgedragen uit de opbrengst van de bouw en verkoop van woningen, recreatiewoningen en horeca.

De provincie en de gemeente Haren zijn overeengekomen dat de Meerweg - die geen regionale functie meer heeft - aan de gemeente Haren wordt overgedragen. De overdracht vindt plaats nadat de provincie achterstallig onderhoud ten gevolgde van de afgelopen winter heeft uitgevoerd.

Planning
De volgens stap is een projectorganisatie op te zetten en externe kennis in te huren om zo snel mogelijk tot uitvoering over te gaan. De gehele uitvoering zal zo'n 4 tot 5 jaar in beslag nemen.

Meerweg

Het project Meerweg Ontwikkelt Meer wordt uitgevoerd onder leiding van de gemeente Haren. Het wordt medegefinancierd en mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, Ministerie van Economische Zaken, Ministerie van Verkeer en Waterstaat, provincie Groningen, Regiovisie Groningen-Assen en Meerschap Paterswolde.

Meer informatie is ook te vinden op www.meerwegontwikkeltmeer.nl