TNO

10 juni 2010

Dikke darm bacteriën spelen positieve rol bij gewichtsbeheersing

Korte-keten vetzuren zoals propionzuur, die door bacteriën in de dikke darm worden geproduceerd, hebben een gezondheidsbevorderend effect op het vetweefsel in het lichaam.

Het vetweefsel maakt door propionzuur meer van het verzadigingshormoon leptine aan. Dit hormoon zorgt er voor, dat men zich meer en langer verzadigd voelt, waardoor de behoefte aan eten kan afnemen. Propionzuur verlaagt ook de productie van resistine. Dit hormoon zorgt voor een betere werking van insuline, dat met name bij mensen met overgewicht niet meer optimaal functioneert. Dit blijkt uit onderzoek van TNO en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), dat is uitgevoerd onder de vlag van Top Instituut Food and Nutrition (TIFN).

Internationaal onderzoek

Uit internationaal onderzoek blijkt dat de activiteit van de bacteriën in de dikke darm een belangrijke rol spelen bij gewichtstoename. De bacteriën in de dikke darm breken voedings-componenten af, die het menselijk lichaam niet kan verteren. Hierbij produceren de bacteriën korte-keten vetzuren (azijnzuur, propionzuur en boterzuur). De korte-keten vetzuren worden door het lichaam opgenomen en dienen als energiebron voor verschillende organen, zoals de darmwand, lever en spieren.

Nederlands onderzoek

Het Nederlandse onderzoek laat zien dat de korte-keten vetzuren, met name propionzuur, ook gezondheidsbevorderende eigenschappen in het lichaam hebben. Na blootstelling van het lichaam aan propionzuur blijkt het vetweefsel meer verzadigingshormoon (leptine) aan te maken en de productie van een ander hormoon resistine te verlagen. Op deze twee verschillende manieren, namelijk minder eten en verbeterde insuline gevoeligheid, zou de gezondheidsstatus van mensen met overgewicht positief beïnvloed kunnen worden. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in European Journal of Clinical Investigation.