FloraHolland



FloraHolland ontvangt certificaat Very Good voor ontwerp gebouw TPW-Mars

FLORAHOLLAND NAALDWIJK, 10 juni 2010 (persbericht) - FloraHolland heeft
8 juni jongstleden het BREEAM-NL Nieuwbouw certificaat Very Good ontvangen van de Dutch Green Building Council (DGBC) voor TPW Mars. Vestigingsmanager Gijs Kok nam het certificaat in ontvangst en gaf een toelichting op de bouwplannen van het nog te bouwen TPW-Mars. De uitreiking vond plaats tijdens de vastgoedbeurs PROVADA 2010 (RAI Amsterdam). FloraHolland kan zich met dit `Very Good scorend duurzaam gebouw' rekenen tot het eerste selecte gezelschap van gemeten duurzame bouwwerken in Nederland.

Internationale rol
De DGBC gebruikt het BREEAM-schema vanwege de grote rol die het internationaal speelt. Het is het belangrijkste en meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen ter wereld. Sinds de oprichting van de DGBC (1 juni 2008) hebben zich al meer dan 270 participanten aangesloten. BREEAM-NL Nieuwbouw is een beoordelingsmethode om de duurzaamheid van nieuwe bouwwerken, bouwprojecten en grootschalige renovaties te bepalen. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en werd oorspronkelijk ontwikkeld en geïntroduceerd door het Building Research Establishment (BRE), een Engelse onderzoeksinstantie. De toevoeging NL maakt duidelijk dat het hier om de Nederlandse versie gaat. Er wordt gekeken naar het energieverbruik van een pand, maar ook naar landgebruik, ecologie, het bouwproces, watergebruik, afval, vervuiling, transport, materialen, gezondheid en comfort. Het systeem maakt gebruik van kwalitatieve weging. FloraHolland ontvangt als eerste bedrijf in de sierteeltsector een certificaat.

FloraHolland TradeParcWestland Mars
FloraHolland ontwikkelt zelf het gehele terrein van 35 ha, inclusief water, groen en infrastructuur. Bij de ontwikkeling van TPW Mars is nadrukkelijk stil gestaan bij duurzaamheid en efficiënt ruimtegebruik. Er wordt dubbellaags gebouwd. Verder is "Warmte Koude Opslag in de bodem" als energievoorziening voor het hele terrein voorzien, inclusief de handelsbedrijven die zich nog zullen vestigen. De CO² emissie wordt hiermee gehalveerd. Duurzaamheid is een integraal onderdeel in alle facetten van de bedrijfsvoering binnen FloraHolland.

FloraHolland Naaldwijk is centraal gelegen in het Westland, het grootste aaneengesloten glastuinbouwgebied ter wereld. Zeker 80 procent van de Westlandse bedrijven is direct of indirect verbonden met deze dynamische en duurzame sector. In het Westland wordt dagelijks gewerkt aan groene en gezonde producten. Daarnaast worden er veel duurzame woon-, leef- en werkwijzen ontwikkeld. Het FloraHolland TradeParc Westland Mars is hiervan een goed voorbeeld.

Fotobijschrift: de uitreiking van de certificaten aan de winnaars waaronder vestigingsmanager Gijs Kok (tweede van rechts).