Vrije Universiteit Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam Meer perspectief
10 juni 2010

Alex Blokhhuis (N.B.) wint Nationale Scheikundeolympiade 2010 Vier leerlingen naar Internationale Chemie Olympiade in Tokio, Japan EMBARGO TOT DONDERDAG 10 JUNI 16.30

Alex Blokhuis uit Waalre, van het Pleincollege van Maaerlant Eindhoven, heeft de 31e Nationale Scheikundeolympiade gewonnen. De twintig beste havo/vwo-leerlingen van Nederland met scheikunde in hun profiel, streden dit jaar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam om de eerste plaats.

Naast Alex Blokhuis vielen drie andere deelnemers in de prijzen: Istvan Kleijn (Emelwerda College, Emmeloord ), Anatoliy Babic (Stedelijk Lyceum Zuid, Enschede) en Manuel van Rijn (RSG Tromp Meesters, Steenwijk). De prijsuitreiking werd gedaan door prof.dr.Hubertus Irth en Marly van den Boom van de Faculteit der Exacte Wetenschappen van de VU. De vier toppers zullen Nederland volgende maand vertegenwoordigen bij de 42e Internationale Chemie Olympiade in Tokio, Japan. Bovendien krijgen ze een geldprijs van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) en komen ze in aanmerking voor een studiebeurs als zij daadwerkelijk scheikunde gaan studeren.

Jaarlijkse olympiade
De Nationale Scheikundeolympiade vindt jaarlijks plaats en is onder meer bedoeld om aandacht te vragen voor bèta in het algemeen en het chemisch vakgebied in het bijzonder. In twee schriftelijke voorrondes werden de twintig beste leerlingen geselecteerd uit ruim 2000 deelnemers. De finale vond dit jaar plaats van 3 tot en met 10 juni. Tijdens deze week volgden de leerlingen aan de VU theorie- en praktijklessen, onder meer op het gebied van organische chemie, anorganische chemie, analyse, fysische chemie, kwantumchemie en spectrometrie. De week werd afgesloten met een theorie- en een practicumtoets.

In deze slotweek hebben de twintig deelnemers laten zien dat ze breed geïnteresseerd zijn en sociaalvaardig. Zo bespelen zes leerlingen een muziekinstrument en zestien leerlingen geven expliciet aan dat sport een favoriete bezigheid is. Ze hebben de gehele week als één team met elkaar opgetrokken, samengewerkt bij het verwerken van de leerstof en elkaar gezien als collega's in plaats van concurrenten.

De Nationale Scheikundeolympiade is een initiatief van Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO). Het evenement wordt ondersteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OC&W), de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON), het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum, De Rijksuniversiteit Groningen, de Vrije Universiteit Amsterdam, het Instituut voor Toetsontwikkeling (CITO) en de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV). Noordhoff Uitgevers en Texas Instruments stelt prijzen beschikbaar.



Vrije Universiteit Amsterdam