Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland lanceert online bodemenergietool

10 juni 2010 - Nieuwsartikel

Een digitale tool die de kansen, kosten en terugverdientijden van warmte-koude-opslag voor een bouwlocatie berekent. Vandaag heeft gedeputeerde Bart Heller deze eerste Nederlandse WKO-tool gelanceerd.

De lancering vond plaats tijdens de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam. IF Technology, adviesbureau voor bodemenergie, ontwikkelde de WKO-tool in opdracht van de provincie. De applicatie is vanaf vandaag te vinden via www.noord-holland.nl/wko.

Noord-Holland is een uitermate geschikt gebied voor de toepassing van warmte-koude-opslag (WKO) vanwege de bodemgesteldheid. Met de WKO-tool wil de provincie deze duurzame techniek extra bevorderen, door initiatiefnemers van bouwprojecten vroegtijdig inzicht te geven in de kansen.

Beleid en regelgeving, benodigde investeringen en terugverdientijden worden per locatie aangegeven. Gebruikers kunnen zelf aangeven voor welk doel WKO gebruikt wordt: woning- of utiliteitsbouw. Ook kan de gebruiker verschillende parameters, zoals de gas- en elektriciteitsprijs, instellen.
De Noord-Hollandse WKO-tool vormt aanleiding voor ontwikkeling van een landelijke tool. Het ministerie van VROM en IF Technology werken nu ook samen om de bodemgegevens van het hele land nog deze zomer in een WKO-tool te verwerken.

IF technology, het bedrijf dat de WKO-tool in opdracht van de provincie ontwikkelde, won in april tijdens de GIS Tech in Rotterdam de prijs voor beste GIS-applicatie met de tool.

Wat is warmte-koude-opslag?
Warmte koude opslag is een vorm van duurzame energie waarbij warmte en koude actief in de bodem wordt opgeslagen en teruggewonnen. Door het hergebruik van in de zomer opgeslagen warmte en in de winter opgeslagen koude, kunnen forse energiebesparingen worden gerealiseerd. WKO is vooral rendabel voor grotere woningbouwlocaties en utiliteitsbouw zoals kantoren.

---