Vereniging van Recreatieondernemers Nederland

Ondernemers waren vooraf positiever over CDA

De verkiezingsprogrammaâs van de VVD en het CDA scoorden het best onder kleine en middelgrote bedrijven. Die conclusie valt te trekken uit de resultaten van Ondernemersstem.nl, de stemwijzer van MKB-Nederland en Ondernemersstem.nl. Van de ruim 8.200 ondernemers die hier de afgelopen twee weken hun politieke voorkeur hebben getest, komt 43 procent uit bij de VVD en 36 procent bij het CDA. De PvdA en D66 volgden op flinke afstand. Deze resultaten zijn anders dan de werkelijk verwachte verkiezingsuitslag. Daar scoorde de PvdA juist weer goed en leed het CDA behoorlijk verlies.

Rutte vrijwel zeker van winst
Nu.nl meldt dat VVD een zetel voorsprong genomen heeft op de PvdA nadat bijna 97 procent van de stemmen zijn geteld. De liberalen hebben er 31, de PvdA 30. De uitslagen laten een enorme nederlaag zien voor het CDA dat terugzakt naar 21 zetels, een historisch dieptepunt. De PVV klimt van 9 naar 24 zetels en streeft daarmee het CDA voorbij. De SP verliest 11 zetels en komt uit op 15, GroenLinks klimt naar 10. D66 stijgt van 3 zetels in de Tweede Kamer nu, naar 10. De ChristenUnie komt niet verder dan 5 zetels.
De SGP blijft op twee, de Partij voor de Dieren op twee en Rita Verdonk verdwijnt uit de Kamer. Zie hier de uitslagen:
http://www.nu.nl/verkiezingen/uitslag/

Ondernemersstem.nl
Aan de hand van 28 stellingen hebben ondernemers de afgelopen twee weken op Ondernemersstem.nl* de programmaâs van de acht grootste politieke partijen op voor hen relevante themaâs met elkaar kunnen vergelijken. MKB-Nederland wilde mkbâers met deze site bewust maken van hun stem en hen stimuleren goed te bekijken wat de verschillende partijen voor hen in petto hebben. De uitslag die ondernemers op de site krijgen geeft hen een beeld van de partijen die dicht of minder dicht bij hen staan.
De VVD scoort op het best op de stellingen; 43 procent van de ondernemers komt op de partij van Mark Rutte uit. Het CDA is een goede tweede met 36 procent. De PvdA en D66 staan op de derde en vierde plek met respectievelijk 9 en 8 procent. De PVV van Geert Wilders komt niet verder dan 2 procent, de SP en ChristenUnie halen ieder 1 procent. GroenLinks blijft met 34 âstemmenâ op 0 steken.

Uit deze peiling blijkt dat ondernemers vooral belang hechten aan: ⢠financiering (handhaven garantieregelingen voor kleinere kredieten) ⢠goed vakonderwijs (96% wil dat het vmbo weer een echte vakschool wordt)
⢠eerlijke kansen voor het mkb in de markt (aanpakken inkoopmacht en aanbestedingsbeleid)
⢠minder regels en minder ambtenaren

Minder eenduidig zijn ondernemers over o.m.:
⢠de positie van provincies in het bestuur van Nederland ⢠de rol van het bedrijfsleven in het natuurbeleid

10 juni 2010