Ministerie van Defensie

Microkredietverstrekker opent zijn deuren in Chora

10 juni 2010, 12.49 uur

In de regio Chora opent binnenkort de non-gouvernementele microkredietverstrekker World Council of Credit Unions (WOCCU) een kantoor. Deze microkredietverstrekker leent kleine geldbedragen aan Afghaanse ondernemers en boeren om hun ondernemingen te verbeteren.

Door het verlenen van microkredieten aan ondernemers wordt de economische ontwikkeling in de regio gestimuleerd. Dit betekent een belangrijke vooruitgang voor vreedzame en stabiele gemeenschappen. Kleine ondernemers uit alle sectoren - de kleine boeren, dienstverleners en ambachtslieden - zijn met behulp van de kredieten in staat om de productiviteit en de kwaliteit van hun onderneming te verbeteren. De WOCCU betaalt de leningen deels uit in geld en deels in natura, zoals met zaden en kunstmest.

Na overleg

Bedrijvigheid in Uruzgan als gevolg van de economische vooruitgang. Foto: ministerie van Defensie

Financieel specialist luitenant ter zee Omar van het Provinciaal Reconstructie Team heeft de WOCCU geïntroduceerd bij de districtsleider van Chora, Mohammed Daoud Khan, die hier positief op reageerde. Na een aantal shura's, waarbij ook een dertigtal maleks, dorpsoudsten, werd betrokken, is besloten om ook in Chora een kantoor van de WOCCU te openen.

Jennes de Mol, civiel vertegenwoordiger en directeur van het Provinciaal Reconstructie Team benadrukt dat de boeren en ondernemers in Chora door de ontwikkeling de gelegenheid krijgen om hun toekomst in eigen hand te nemen. Het is volgens hem een nieuwe, bescheiden stap in de economische ontwikkeling van Chora.

Ontwikkeling zichtbaar

Het is nu niet meer te zien, maar 3 jaar geleden werd in Chora nog volop gevochten. Na ´De slag om Chora´ en sinds de bouw van de militaire post Mirwais is de bedrijvigheid in het districtcentrum, het dorpje Ali Shirzai, enorm toegenomen. De drukke winkelstraat en de levendige bazaar met vele winkeltjes laten zien dat Chora klaar is voor een kredietverstrekker om de lokale economie een nieuwe impuls te geven.

Intussen vordert ook de aanleg van de geasfalteerde verbindingsweg tussen Tarin Kowt en Chora gestaag. De weg zorgt er straks voor dat Chora gemakkelijker bereikbaar is, wat van groot belang is, omdat in Afghanistan nagenoeg al het transport over de weg plaatsvindt. De geasfalteerde weg vergemakkelijkt ook het woon-werkverkeer.

Derde kantoor

Het eerste kantoor van de WOCCU in Uruzgan werd officieel geopend op 28 juni 2008 in de provinciehoofdstad Tarin Kowt. Deh Rawod volgde in november 2008. Sindsdien zijn er al 1900 microkredieten verstrekt en het WOCCU telt nu ongeveer 2200 leden. Door aansluiting bij lokale normen en waarden wordt het microkredietsysteem breed geaccepteerd.