Gemeente Weert

10 juni 2010

Beleid afstemmen op wensen inwoners Weert

INWONERS OPNIEUW POSITIEF OVER LEEFKLIMAAT WEERT

Uit een grootschalige enquête van de gemeente Weert onder haar inwoners, de Burgerpeiling, blijkt dat het merendeel van de inwoners tevreden is met het leefklimaat in de stad. Men is zeer positief over de omgang met buurtbewoners, contact tussen allochtone en autochtone bewoners en de mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. De directe woonomgeving wordt door 71% als goed of uitstekend beoordeeld. Factoren die hierbij een rol spelen zijn bijvoorbeeld het onderhoud van de openbare ruimte, de voorzieningen en veiligheid in de buurt. De gemiddelde score op het gebied van leefbaarheid is een 7,7. Burgemeester Niederer: "Dit resultaat bevestigt maar weer eens dat het goed wonen en leven is in Weert."

Over de gemeentelijke dienstverlening en informatievoorziening zijn de inwoners redelijk tevreden. Zo is de tevredenheid over de dienstverlening aan de balies flink gestegen. Ook de tevredenheid over de website is toegenomen. Verbeterpunten zijn er als het gaat om de schriftelijke en telefonische dienstverlening. De gemeente gaat aan beide punten werken door te investeren in (kennis)systemen en in de scholing van medewerkers. Uit de burgerpeiling blijkt verder dat bewoners graag worden betrokken bij hun eigen leefomgeving. Niederer: "Ik hoop daar met de nieuwe opzet van wijkgericht werken en burgerparticipatie nog meer gehoor aan te kunnen geven."

Enquête
In januari van dit jaar zijn per wijk/dorp (16 in totaal) willekeurig 225 personen van 18 jaar of ouder geselecteerd mee te doen aan de peiling. Van de 3600 verzonden vragenformulieren zijn er 1296 ingevuld. Dat is een respons van 36% wat voldoende is om te stellen dat de antwoorden geen toeval zijn, maar een afspiegeling van wat de inwoners van Weert zouden invullen.

Beleid afstemmen op wensen inwoners
De gemeente Weert wil haar beleid zo goed mogelijk afstemmen op de wensen van haar inwoners. Het doel van de enquête is voeling te houden met wat er leeft in de lokale gemeenschap en het oordeel horen over de kwaliteit van het gevoerde beleid en de dienstverlening. Op basis van deze informatie kan doorlopend worden gewerkt aan kwaliteitsverbetering. De afgelopen drie jaren voerde Weert jaarlijks een vergelijkbaar onderzoek uit. Daardoor is het mogelijk de ontwikkelingen over meerdere jaren te volgen.

Burgerjaarverslag
De resultaten van de Burgerpeiling vormen de basis voor het Burgerjaarverslag. Dit is het jaarverslag dat de burgemeester jaarlijks uitbrengt om verantwoording af te leggen over onder andere de gemeentelijke dienstverlening en burgerparticipatie. Het is in feite een publieksvriendelijke samenvatting van de Burgerpeiling. Het Burgerjaarverslag wordt tussen 14 en 18 juni als krant huis-aan-huis verspreid aan alle inwoners van Weert.




Gemeente Weert