Gemeente Zoetermeer

Twee miljoen voor aanpak Palenstein

flat in Palenstein
Met de toekenning van een subsidie van 2 miljoen euro door de minister van wonen, wijken en integratie kunnen gemeente, woningcorporaties en inwoners van Palenstein een impuls geven aan de lopende programma's en projecten in Palenstein. Voor Palenstein leeft!, Palenstein vernieuwt! en Palenstein Kanswijk betekent de subsidie een flinke steun in de rug.

In Palenstein zijn gemeente en corporaties al vijf jaar vol ambitie en energie met elkaar aan de slag om een nieuwe wijk van hoge kwaliteit neer te zetten. Daarin is al veel bereikt. De flats van Vestia zijn gerenoveerd en kregen een eigentijdse uitstraling. De bouw van de Brede School met al haar voorzieningen en 111 woningen vordert gestaag. Wooncomplex Schoutenhoek is gesloopt en de nieuwbouw op deze locatie start naar verwachting later dit jaar.

Activiteiten voor de hele wijk
De activiteiten waarvoor nu subsidie is toegekend worden georganiseerd voor de hele wijk Palenstein. Hoewel de meeste aandacht uitgaat naar het hoogbouwgedeelte van de wijk, is er ook aandacht voor de leefbaarheid in het laagbouwgedeelte. Alle inwoners en partners van Palenstein worden daarom nadrukkelijk betrokken bij het opzetten en uitwerken van de projecten.

Veelomvattend programma
Samen met bewoners is een programma opgesteld voor de wijk. Zo vinden bewoners het belangrijk dat er meer begeleiding komt voor jongeren, meer werk in de wijk, inburgering dicht bij huis en meer toezicht. Deze wensen zijn ondergebracht in de volgende projecten:


* het realiseren van een bruisend Castellum Palensteyn, de nieuwe brede school in het hart van de wijk voor alle kinderen van Palenstein;

* wijkgericht participeren/iedereen doet mee;
* veiligheid in de buurt;

* bewonersparticipatie nieuwe stijl;

* Park Palenstein;

* Palenstein in bedrijf;

* sociaal management.

De projecten worden begeleid door een vertegenwoordiger van de gemeente of corporatie. Uitgangspunt blijft dat bewoners een duidelijke bijdrage leveren en actief betrokken zijn.

Achtergrondinformatie subsidie
Palenstein is niet de enige wijk die een subsidievraag heeft ingediend. Gemeentes en hun partners van 34 wijken presenteerden hun plannen aan de Commissie Budget 40+ Wijken van het ministerie. Het budget was gemaximaliseerd op EUR 1 miljoen per plan voor wijken vanaf 1000 inwoners en EUR 2 miljoen per plan voor wijken met meer dan 2500 inwoners. In totaal hebben 18 gemeenten van VROM een bedrag toegekend gekregen; waarvan zes EUR 2 miljoen. Palenstein is één van de 6 wijken met dat maximale bedrag.