Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa positief over initiatief TenneT om intradagelijkse elektriciteitshandel te verbeteren

10-06-2010

Landelijk netbeheerder TenneT heeft op aandringen van de Energiekamer van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) samen met stroombeurs APX-ENDEX een voorstel ontwikkeld om de handel in elektriciteit op de dag zelf tussen Nederland en België op korte termijn te verbeteren. Dit voorstel voor de zogenoemde intradagelijkse markt voor elektriciteit vormt een belangrijke stap op weg naar de coördinatie en integratie van de Centraal-West-Europese groothandelsmarkten. De integratie van de groothandelsmarkten is voordelig voor alle energiegebruikers: het heeft een gunstig effect op de prijsvorming van elektriciteit in Nederland.

grote behoefte aan goedwerkende Europese markt
Het belang van intradagelijkse handel wordt steeds groter. Marktpartijen, vertegenwoordigd door EnergieNed, geven aan dat zij in toenemende mate behoefte hebben aan een goedwerkende Europese markt. Een goedwerkende intradagelijkse markt maakt het voor marktpartijen als energiebedrijven, handelaren en kleine producenten (bijvoorbeeld tuinders) mogelijk om hun kortetermijnrisicos beter te beheersen. De koppeling van de nationale markten zorgt ervoor dat de markt een beter prijssignaal geeft; de markt wordt daarmee aantrekkelijker voor alle marktpartijen.
De NMa volgt de ontwikkeling van de nationale en de grensoverschrijdende intradagelijkse handel in de komende periode nauwlettend; op deze manier kan zij ingrijpen als de ontwikkelingen daartoe aanleiding geven.

betere inzet van elektriciteit uit duurzame energiebronnen mogelijk Een regionaal gecoördineerd mechanisme in de Centraal-West-Europese regio maakt het mogelijk om de wisselingen in vraag en aanbod van elektriciteit grensoverschrijdend via de markt op te vangen. Het project tussen België-Nederland is een belangrijke stap op weg naar een geïntegreerde regionale oplossing. Dit maakt het in de toekomst beter mogelijk om capaciteit toe te wijzen uit de inzet van elektriciteit uit duurzame energiebronnen zoals windparken.

Intra-dagelijkse handel in grensoverschrijdende transportcapaciteit