Nederlandse Zorgautoriteit


NZa: Vereenvoudig GGZ-bekostiging per 2012

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert VWS de bekostiging van de curatieve Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) per 2012 te vereenvoudigen. Mede door de vervroegde verkiezingen is vereenvoudiging per 1 januari 2011 niet meer haalbaar. Vanaf 2012 moet zowel de financiering als de bekostiging van de GGZ via DBC's verlopen. De keuze voor één bekostigingssysteem zorgt voor minder administratieve lasten bij GGZ-aanbieders en de DBC's stellen zorgverzekeraars beter in staat afspraken te maken over prijs en kwaliteit. Dit is gunstig voor de betaalbaarheid en kwaliteit van de GGZ. De NZa adviseert in het voorjaar van 2011 in welke mate de tarieven per 1 januari 2012 kunnen worden vrijgeven.

In de GGZ declareren zorgaanbieders al via DBC's. Voor instellingen die na 1 januari 2008 zijn toegetreden en vrijgevestigde GGZ aanbieders gelden deze DBC's ook als bekostiging. De overige GGZ aanbieders worden nagecalculeerd op basis van een budget. Het registreren in twee systemen brengt voor hen dubbele lasten met zich mee. De NZa pleit voor een volledige overgang naar DBC-bekostiging, met een ingroeimodel van drie jaar. Dit ingroeimodel geeft aanbieders de tijd hun bedrijfsvoering aan te passen aan de nieuwe bekostiging. In haar advies geeft de NZa ook aan hoe er omgegaan kan worden met specifieke zorgactiviteiten, crisiszorg, kapitaallasten en macrobeheersing bij invoering van DBC-bekostiging.

Vrije GGZ-tarieven bieden meer ruimte om zorgzwaarte te vergoeden en verbetering van kwaliteit te belonen. Hiervoor moet de sector aan verschillende voorwaarden te voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van transparantie van kwaliteit. In het voorjaar van 2011 bekijkt de NZa hoe transparant de markt is en in welke mate de tarieven per 1 januari 2012 kunnen worden vrijgeven. Met het oog op 2012 adviseert de NZa het nieuwe kabinet om tijdig een besluit over de bekostiging en het vrijgeven van de tarieven te nemen.