Groen!

Optrekken laagste uitkeringen topprioriteit voor Groen!

door Wouter Van Besien (Groen!) op 10 juni 2010 in "Armoede"

Naar aanleiding van de oproep vandaag van de armoede-organisaties herinnert Groen! aan haar topprioriteit om de laagste uitkeringen op te trekken. Groen! heeft de kostprijs hiervan als enige partij mee opgenomen in haar begrotingsplan voor de volgende legislatuur (âSlim investeren en rechtvaardig besparenâ). We rekenen er op dat de andere partijen die zich vandaag tav de armoede-organisaties engageerden, dit voorstel ook na 13 juni steunen.

In 2007 al diende Groen! een wetsvoorstel in om alle uitkeringen op te trekken tot boven de Europese armoedegrens. Vandaag zitten de laagste uitkeringen een stuk onder de Europese armoedegrens. Ongeveer 25% van de gepensioneerden moeten rondkomen met een inkomen lager dan 726 EUR voor een alleenstaande terwijl de armoedegrens op 878 EUR wordt berekend, een verschil van 152 euro. 431.200 mensen kunnen door het groene wetsvoorstel opnieuw een volwaardig leven opbouwen. Het Rekenhof berekende de kost hiervan op 1,25 miljard euro.

Groen! heeft als enige politieke partij het optrekken van de laagste uitkeringen tot boven de Europese armoedegrens expliciet opgenomen in haar begrotingsplan. Groen! voorzitter Wouter Van Besien: "1,25 miljard is een aanzienlijk bedrag, maar dat kan gerecupereerd worden uit een hervorming van de notionele intrestaftrek voor bedrijven tot een selectieve aftrek die afhankelijk wordt gemaakt van jobcreatie of duurzame investeringen. Met deze ingreep winnen we twee keer: bedrijven worden gestimuleerd om te zorgen voor jobs en milieu, en er komt geld vrij voor armoedebestrijding."

De versterking van de sociale zekerheid is voor Groen! een belangrijke prioriteit. Wouter van Besien: "We merken dat achter de hele discussie over besparingen een agenda schuilgaat van afbraak van overheidstaken en de verbrokkeling van de sociale zekerheid. Als we sommige partijen hun gang laten gaan, stevenen we af op besparingen op kap van de burger. In ons plan worden de lagere en de middenklasse minder belast en plannen we tegelijk duidelijke investeringen ten voordele van zij die het moeilijk hebben."

Contact: Wouter Van Besien -
Deel Deel
Wouter Van Besien

Voorzitter Groen!
Facebook Netlog Youtube Twitter -Submit RSS