Politie Groningen

Politie lost openlijke geweldpleging in Grootegast op

Acht arrestaties verricht

Grootegast, 10-06-2010 o Met de aanhouding van acht mannen uit Grootegast (in de leeftijd van 18 t/m 21 jaar) heeft de politie een ernstige openlijke geweldpleging opgelost. Hierbij raakte tijdens de feestweek in Grootegast in de nacht van 13 op 14 mei 2010 een 25-jarige man uit Niekerk zwaar gewond.

Het slachtoffer stond omstreeks 01:00 uur tijdens de Hollandse avond in de feesttent aan de Hoofdstraat in Grootegast. Zonder enige aanleiding werd het slachtoffer door een groep mannen aangevallen. Hij werd hierbij geslagen en geschopt. Toen de Niekerker knock-out op de grond lag, bleven de verdachten op hem inslaan en schoppen. Een omstander ging over het slachtoffer heen liggen om hem tegen verder geweld te beschermen. De 25-jarige man moest zich in het ziekenhuis aan zijn verwondingen in zijn gezicht laten behandelen.

Onderzoek

De politie kwam de verdachten op het spoor na het horen van diverse getuigen. Ook waren er voornamen van verdachten bekend. De acht geweldplegers werden op 7 en 8 juni aangehouden en verhoord. Het onderzoek werd gedaan door de buurtagent en rechercheurs van het crimeteam van het politiebureau in Leek.

Motief

Het motief van het gewelddadige incident die nacht is ook na het rechercheonderzoek niet helemaal duidelijk geworden. Uit het onderzoek is wel gebleken dat alle verdachten onder invloed waren van alcohol.Zij zijn allen al eerder met van politie en justitie in aanraking geweest.

Beslissing

Vier verdachten zijn na hun verhoor in afwachting van de behandeling van hun zaak op vrije voeten gesteld. Vier andere verdachten zijn donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zij besloot deze verdachten in vrijheid te stellen. Het achttal is openlijke geweldpleging (met als gevolg zwaar lichamelijk letsel) ten laste gelegd. Het proces-verbaal wordt gestuurd naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie beslist op grond van het dossier wat met de verdachten gaat gebeuren.

Getuigen gezocht

De politie heeft het onderzoek nog niet helemaal afgerond. Feestgangers die ook getuige zijn geweest van dit zinloos geweld kunnen zich melden op het politiebureau in Leek. Ook kunnen zij bellen met het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief) of naar Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).