Wageningen Universiteit en Researchcentrum

10 jun 2010
Nummer: N13

Tijdens de Dag van de Valorisatie op 8 Juni is de prijs voor de âMeest Ondernemende Wetenschapper' uitgereikt aan prof. Willem de Vos, hoogleraar Microbiologie aan Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR.

Willem de Vos is verkozen uit veertien kandidaten die genomineerd zijn door rectoren en decanen van alle Nederlandse universiteiten. Willem de Vos wordt geroemd om zijn opvallende ondernemerschapgeest naast zijn uitstekende wetenschappelijke reputatie (o.a. Spinozaprijs). Hoewel de nominatie ten aanzien van zijn innovatief ondernemerschap vooral gebaseerd is op zijn opgerichte bedrijf Microdish B.V., heeft hij als ondernemer ook een geruime staat van dienst getuige de vele octrooien en octrooiaanvragen die op zijn naam staan en een bijna even groot aantal bedrijven.
Foto v.l.n.r.: Odilia Knap (NL Octrooicentrum), Susan Bögels (UvA), Willem de Vos (Wageningen University), Gandert van Raemdonck (vervanger Michel van Tooren, Ephicas B.V.) en Sijbolt Noorda (VSNU).

Michel van Tooren (TU Delft) en Susan Bögels (UvA) werden respectievelijk tweede en derde. Hierbij verdient Susan Bögels een speciale vermelding, aangezien zij de meest ondernemende sociale wetenschapper van Nederland was. In eerdere jaren ging de prijs naar Adriaan Beukers (2006) en Floris Rutjes (2008).

Met de uitreiking van prijs voor de âMeest Ondernemende Wetenschapper van Nederlandâ wordt getracht wetenschappelijk ondernemerschap te stimuleren en te waarderen. Net als voorgaande twee edities is ook dit jaar de winnaar gekozen op basis van een de uitkomsten van een vragenlijst die geanalyseerd is door Science Alliance en daarna beoordeeld door de jury, bestaande uit: Sijbolt Noorda (voorzitter, VSNU), Guus Broesterhuizen (NL Octrooicentrum), Eppo Bruins (STW) en Peter Nijkamp (VU). Op basis van deze uitkomsten, waarin zowel het wetenschappelijk als het ondernemende karakter van de kandidaten werd blootgelegd, koos de jury uiteindelijk unaniem Willem de Vos als winnaar. In zijn dankwoord gaf Willem de Vos aan dat zijn overwinning te danken is aan drie wijze lessen die hij tijdens zijn loopbaan geleerd heeft: âInnovatie begint bij jezelf. Het vergt een bepaalde mindset, commitment en het zoeken naar een juiste verdeling van tijd en geld. Daarnaast heeft innovatie rolmodellen nodig die jonge mensen kunnen enthousiasmeren om te ondernemen. Tenslotte moeten we ons realiseren dat innovatie niet een âstand aloneâ activiteit is en daarom wil ik hier mijn dank uitspreken aan mijn (voormalig) collegaâs: dr Pieter Vos, dr Colin Ingham, dr Mirjana Rajilic, dr Martin Hessing en dr Bert Tukâ.

Bron: website Science Alliance

http://www.valorisatie.nu/downloads/Persbericht%20Winnaar%20MES%202010!!.pdf