Rechtbank Roermond


Celstraffen voor overval boer in Reuver

Roermond, 10 juni 2010 - De meervoudige strafkamer van de rechtbank Roermond heeft donderdag 10 juni 2010 uitspraak gedaan in de zaak waarbij op 11 oktober 2008 een 73-jarige man uit Reuver `s nachts in zijn woning werd overvallen en door kogels gewond raakte aan zijn hand en been. Drie verdachten, onder wie de schutter C.R., zijn veroordeeld voor poging tot moord en kregen een gevangenisstraf van 9 jaar met aftrek van voorarrest opgelegd.

Twee medeverdachten werden veroordeeld voor het medeplegen van poging tot doodslag en kregen respectievelijk 4 jaar en 3,5 jaar gevangenisstraf met aftrek van voorarrest opgelegd. De zesde verdachte, de tipgever, kreeg 120 dagen cel, waarvan 20 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat schutter R. met voorbedachte raad, met opzet en gericht op levensberoving heeft gehandeld. Volgens de rechtbank heeft hij bij het betreden van de woning van de boer bewust de keuze gemaakt om op de bejaarde man te schieten en op het slachtoffer blijven schieten terwijl hij op de vlucht sloeg. Verder heeft R. door meermalen in de richting van het slachtoffer te (blijven) schieten bewust de aanmerkelijke kans aanvaard dat het slachtoffer dodelijk getroffen zou worden. Hiermee staat voor de rechtbank vast dat verdachtes opzet gericht was op de levensberoving van het slachtoffer.

De andere twee hoofdverdachten M. en V. zijn eveneens veroordeeld voor poging tot moord, omdat ze, terwijl ze wisten dat de boer gewond was door het schieten van R., nog naar de boer op zoek zijn gegaan en hebben geschreeuwd "Schieten" en zich door dit handelen hebben aangesloten bij de voorbedachte raad van R.

De rechtbank heeft de twee verdachten H.V. en M.R. schuldig verklaard aan het medeplegen van poging tot doodslag. Zij waren ervan op de hoogte dat de boer aanwezig èn wakker was, ze wisten dat er een vuurwapen was en toch zijn verdachten blijven meedoen, aldus de rechtbank in het vonnis. Zij kregen daarvoor celstraffen van 4 jaar en 3,5 jaar opgelegd.

LJ Nummers

BM7274
BM7230
BM7236
BM7251
BM7221

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Roermond Datum actualiteit: 10 juni 2010 Naar boven