Dwangsom T-Mobile gebaseerd op achterhaalde regelgeving.

10/06/2010 14:58

T-Mobile

T-Mobile voldoet voor 95% aan minimale norm van Orange UMTS-licentie, toch een boete.


- T-Mobile haalt voor 95% de minimale norm van het Agentschap Telecom voor Orange UMTS-licentie.


- Agentschap Telecom legt T-Mobile dwangsom op van EURO 5 miljoen.


- Achterhaalde regels en starre interpretatie dwingen tot inefficiënt spectrumgebruik.


- T-Mobile blijft zich verzetten tegen boete en achterhaalde regels.

T-Mobile heeft op basis van een meting van toezichthouder Agentschap Telecom nog niet volledig voldaan aan de eisen die het Agentschap stelt aan de Orange UMTS-licentie. T Mobile is het niet eens met de interpretatie van de achterhaalde regels en heeft bezwaar aangetekend. Ook zal T Mobile de opgelegde boete aanvechten. De UMTS-licentie kocht T-Mobile bij de overname van Orange Nederland in 2007. T-Mobile heeft sindsdien de netwerken van T Mobile en Orange geïntegreerd. Echter, de toezichthouder eist dat de licentie wordt ingezet met een aparte dienst. Deze discussie toont aan dat de overheid achterblijft met haar beleid ten opzichte van ontwikkelingen in de markt voor mobiele telecommunicatie.

Jan Kuijpers, Directeur Technology van T-Mobile Netherlands: "Ondanks dat de eisen die de toezichthouder heeft gesteld aan de Orange UMTS-licentie volgens ons niet correct zijn, hebben wij in de afgelopen maanden hard gewerkt om te voldoen. Uit de meting van het Agentschap Telecom blijkt dat T Mobile bij hun test 95% van de norm heeft gehaald. De interpretatie van de eis dwingt T Mobile om op inefficiënte wijze om te gaan met onze licenties, gebaseerd op achterhaalde regelgeving van 10 jaar geleden. Dit sluit niet meer aan op de realiteit van vandaag. Iedere logica ontbreekt. Er zijn geen Orange klanten meer, dus waarom blijft de overheid een apart Orange netwerk eisen?"

T-Mobile gebruikt beide licenties om haar klanten te bedienen en aan de toenemende vraag naar mobiel internet uit de markt te voldoen. T Mobile is het met het Agentschap Telecom eens dat licenties niet ongebruikt moeten blijven, maar is het oneens met de interpretatie om dit met aparte diensten te doen.

Terwijl het belang van de overheid is zorg te dragen voor een betaalbare, toegankelijke en betrouwbare infrastructuur voor telecommunicatie, ontbreekt het aan een integrale visie of gebrek aan daadskracht om deze door te zetten. Bedrijven die nog bereid zijn om te investeren in nieuwe innovatieve technologieën worden hierdoor belemmerd. De recente 2.6 GHz veiling toont aan dat de overheid gefragmenteerd besluit over de uitgifte van frequenties. Beleidsontwikkeling voor een integrale aanpak is al geruime tijd geleden gestart echter zonder enig zichtbaar resultaat. Dit beleid had al lang gereed moeten zijn omdat de volgende uitgifte van frequenties al in 2011 plaats vindt.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl