Nederlandse Orde van Advocaten

'Salduzregeling praktisch onwerkbaar'

Tatiana Scheltema
De uitwerking van de Salduz-regeling is in de praktijk onwerkbaar en moet grondig worden herzien. Dat schrijft het kantoor Cleerdin-Hamer in een brandbrief aan de Orde. Zo is het vrijwel `onmogelijk' om binnen twee uur ter plekke te zijn, omdat veel kostbare tijd wordt verspild aan het lokaliseren van de cliënt - de piketcentrale meldt niet waar die zich bevindt. Er is vooral in de ochtend een tekort aan spreekruimtes. En omdat de mobiele telefoon niet mee mag naar binnen herhalen de problemen zich bij de volgende melding. Daarnaast vindt het kantoor de vergoeding van 0,75 punt te laag.
Een oplossing zou zijn om de meldingen naar locatie te rangschikken, schrijven de advocaten. AR-lid Jan Leliveld is daarover in gesprek met de Raad voor de Rechtsbijstand.
Ook de politie is bereid naar oplossingen te zoeken, zegt projectleider Robert Vels, zij het dat de kwestie van de telefoon onbespreekbaar is. `We hebben de openingstijden van de cellencomplexen al aangepast naar acht uur. Eerder lukt niet. Het tekort aan spreekruimtes is niet op korte termijn op te lossen.'
Meer hierover in het Advocatenblad volgende week.
---