Nederlandse Orde van Advocaten

Ondernemerstips voor advocaten

Lars Kuipers
Over ondernemerschap kunnen veel advocaten nog wel wat leren. Dat bleek op een bijeenkomst van advocaten en ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf op 3 juni in Den Haag. De bijeenkomst, georganiseerd door de Orde, was gewijd aan verbetering van de dienstverlening aan ondernemers.
Hoe ben je als advocaat een goede ondernemer? De Utrechtse advocaat Richard de Laat gaf zijn collega's tips uit eigen praktijk. Over profilering bijvoorbeeld. `Richt je praktijk niet in op rechtsgebieden, dat zegt de meeste mensen niet zoveel, maar richt je op branches. Laat zien: in deze branches kunnen we een goede sparringpartner zijn.' En over communicatie met cliënten: `Wat is er nou tegen om zelf eens een cliënt te bellen in plaats van dat de ander steeds achter jou aan belt. En als het dossier is gesloten, bel de cliënt dan na een half jaar nog eens.'
De ondernemers in de zaal vonden het geen eye-openers: `Bij de hbo-opleiding commerciële economie krijg je dit in het eerste jaar'. Meer hierover in het komende Advocatenblad.

---