FloraHolland


* FloraHolland. Where beauty meets business

Bolbloemenbericht week 22

FLORAHOLLAND (10 juni 2010) - De belangrijkste feestdagen zijn geweest. De weersomstandigheden worden steeds meer zomers. Het aanbod kwam deze week aanzienlijk lager uit dan de week ervoor terwijl er toch een veildag meer was. In de loop van de week kwamen de prijzen wat verder onder druk te staan. De ruim 24 miljoen bolbloemen maakten concernbreed uiteindelijk een gemiddelde prijs van een kwartje en dat is een centje minder dan vorige week. In vergelijking met vorig jaar ligt de aanvoer 5 procent lager en de prijs 3 centen hoger. Toen moesten we overigens de Franse Moederdag nog krijgen.
Voor de komende week ziet het er op zich goed uit. De eindexamenresultaten worden bekend en mogelijk leiden de verkiezingsuitslagen in eigen land tot wat extra bloemenafzet. Want er wordt dus weer flink gevierd en/of getroost deze weken. En daar horen bloemen bij. De weersomstandigheden leggen een goede afzet geen strobreed in de weg en het assortiment breidt zo langzamerhand weer mooi uit voor de bloemenwinkels. Ook de wat latere hoeken komen zo langzamerhand in productie, al is de warmte van de voorbije week wel zeer welkom om iets van de achterstand in te halen.

Tulpen
De tulpenaanvoer daalde verder naar bijna 5 miljoen stuks. Die deden gemiddeld EUR 0,09. De eerste lange termijn orders voor het seizoen 2010-2011 zijn inmiddels al weer vastgelegd en we gaan ons opmaken voor de bollenoogst. Die zal niet zo overvloedig zijn als vorig seizoen maar voor een voorspelling is het nog veel te vroeg. Want tussen nu en het einde van de oogst medio juli zijn de weersinvloeden alles bepalend.

Lelies
Concernbreed werden bijna 800.000 Longiflorums aangevoerd en die maakten EUR 0,18 minder dan vorige week. De aanvoerstijging van bijna 20 procent was te fors en deed de weekprijs nu uitkomen op EUR 0, 51. Nog altijd verdienstelijk, dat wel en bijna het dubbele van vorig jaar bij 30 procent minder aanbod.
De 900.000 Aziatische hybriden betekenden een aanvoerdaling van 14 procent vergeleken met vorige week vergeleken en de prijs van EUR 0, 27 was een kleine stuiver minder. Overigens zijn de Orientals 2 dubbeltjes duurder dan vorig jaar in dezelfde week. Wat met name de valutakoersen al niet teweeg kunnen brengen, gekoppeld aan de 16 procent aanvoerafname. De 2 miljoen LA-hybriden maakten concernbreed EUR 0,28. Dat is 7 centen lager dan vorige week en 6 centen hoger dan vorig jaar.

In Naaldwijk liggen de hele gekke prijzen van de afgelopen weken inmiddels achter ons. Vorige week zette de daling al flink in bij sommige soorten en kleuren. De Aziaten daalden in stuks met 40.000 stelen, maar ook de prijzen moesten wat toegeven van EUR 0,31 vorige week naar EUR 0,27 deze week. Vorig jaar was het een stuk slechter en kwam de middenprijs niet verder dan EUR 0,20. De aanvoer bij de LA-Hybride was met 536.000 stelen nagenoeg gelijk aan vorige week. Maar ook hier daalde de middenprijs met 7 cent naar EUR 0,26. Vorig jaar kwamen we niet verder dan EUR 0,24 voor een steel. De Longiflorum steeg in stuks met 35.000 stelen naar 189.000 stelen deze week. De prijzen daalden flink van EUR 0,74 vorige week naar EUR 0,53 deze week. Gelukkig is dit nog altijd flink beter dan vorig jaar. Toen kwam de prijs niet verder dan EUR 0,28. De Orientals zakten in stuks met 125.000 stelen. Hierdoor bleef de prijs toch goed hangen. Aan het eind van de week werd het lichtere slag goed betaald. Dit alles resulteerde in een middenprijs van EUR 0,75.

In Rijnsburg zagen we bij een niet overdreven aanvoer dagelijks wat centjes van de middenprijzen af gaan. Bij de LA-Hybriden noteerde de cultivar `Original Love' met EUR 0,52 nog ruim boven het gemiddelde van EUR 0,27. Bij de Oriental-hybriden deed -naast `Robina'- ook `Willeke Alberti' het nog steeds goed met een gemiddelde van EUR 1,30 en uitschieters tot EUR 1,69. De Longiflorums zaten ondanks de daling nog altijd ruim op het dubbele niveau van vorig jaar met nu EUR 0,57. Deze week was er een totale aanvoer van 914.000 stelen, welke voor een gemiddelde prijs van EUR 0,42 van de hand gingen.

Gladiolen
Het seizoen komt langzaam op gang en de 250.000 stuks deden gemiddeld EUR 0,37. Prima prijzen, een dubbeltje beter dan de eveneens niet vroege aanvoer van vorig seizoen.

Freesia's
De Freesia-aanvoer daalde fors naar 7,2 miljoen stuks en de midden prijs van EUR 0,14 voor de dubbelbloemigen was een centje lager dan vorige week. Het is 2 centen beter dan vorig seizoen bij exact dezelfde aanvoer. Maar toen gingen we dus nog naar de Franse Moederdag die we nu al hebben gehad.

Irissen
De weekaanvoer was precies hetzelfde als vorige week en de 1,2 miljoen stuks deden het nu 2 centen minder dan vorig jaar, bijna EUR 0,12 gemiddeld dus niet zo slecht.

Calla
De Calla-aanvoer nam bij de kleinbloemigen flink toe met 10 procent tot nu concernbreed 2 miljoen stuks. Er moest een dubbeltje van de gemiddelde prijs af en zo eindigde het weekgemiddelde op EUR 0.35. Een dubbeltje beter dan vorig jaar bij 20 procent minder aanbod.

Amaryllissen
De Amaryllisaanvoer daalde tot onder de 100.000 stuks voor 8 dubbeltjes. Dat is 50 procent beter dan vorig jaar bij 40 procent minder aanbod.