Gemeente Eindhoven

Afsluiting Ulenpas

De Ulenpas in Eindhoven wordt afgesloten door middel van een bussluis. Dit heeft het college van B&W afgelopen dinsdag besloten.

Er is gekozen voor de afsluiting naar aanleiding van het kentekenonderzoek dat heeft uitgewezen dat in de ochtendspits 71% en in de avondspits 72% van het verkeer dat onder het viaduct doorrijdt doorgaand verkeer is (herkomst buiten de wijk, bestemming buiten de wijk). Afsluiten van de weg betekent een 100 % afname van het verkeer op de Ulenpas, en 50% afname op de Lichtenberg. Daarnaast zal het afsluiten van de Ulenpas bijdragen aan de verbetering van de verkeersveiligheid en leefbaarheid in de wijk. Veel automobilisten gebruiken de wijk als sluiproute om de verkeersdruk op de Meerveldhovenseweg te mijden.

In de afweging van het college om de Ulenpas af te sluiten is ook meegenomen dat de weg nooit bedoeld is als ontsluitingsweg en ook niet nodig is voor de ontsluiting. De omrijdtijd is minimaal nu de werkzaamheden aan de randweg N2 afgerond zijn. In de toekomst zal de Meerveldhovenseweg- Karel de Grotelaan voorzien worden van een groene golf, zodat doorstroming nog beter wordt.

Zoals is afgesproken zal er een jaar na afsluiting een evaluatie plaatsvinden om te kijken of op andere wegen het sluipverkeer niet is toegenomen.

Meer informatie:

Raadsinformatiebrief afsluiting Ulenpas

Verkeersbesluit Ulenpas

Politieverklaring Ulenpas

Overzichtstekening Ulenpas