Ministerie van Defensie

Marine

Bemanning gekaapte schip onderweg naar huis

10 juni 2010, 14.30 uur

Vanochtend heeft Hr. Ms. Johan de Witt in Djibouti afscheid genomen van de bemanning van MV RIM. Het gekaapte schip lag ruim 4 maanden voor de kust van het Somalische piratenkamp bij Garacad.

Vorige week wist de bemanning zich eigenhandig van haar belagers te ontdoen. Drie bemanningsleden die bij deze actie gewond raakten, zijn aan boord van de Johan de Witt verzorgd.

Emoties

De bemanning is de afgelopen 5 dagen aan boord van de Johan de Witt geweest. Zij hebben de eerste emoties van de kaping kunnen verwerken en fysiek kunnen aansterken. Zij waren erkentelijk voor de gastvrijheid en blij naar huis te kunnen. "Dit was wel een hele bijzondere taak binnen deze toch al enerverende missie", vertelt de commandant van Hr. Ms. Johan de Witt, kapitein ter zee Ben Bekkering.

Losgeld

De piraten eisten grote sommen losgeld voor een schip dat op weg was naar de sloop. Toen dat losgeld niet kwam, hebben ze hun frustratie maandenlang op de bemanning gebotvierd door pesterijen en het minimaliseren van eten en drinken. Het schip was er slecht aan toe en niet langer zeewaardig. De machines werkten niet meer en de navigatieapparatuur was kapot of gestolen.

Hr. Ms. Johan de Witt maakt tot eind juni deel uit van de EU-missie Atalanta en keert medio juli terug in Den Helder.