Gerechtelijke organisatie

10 jaar met TBS voor doodslag echtgenote op Flevo-natuur

Zwolle-Lelystad, 10 juni 2010 - De 47-jarige man uit Soest die twee weken geleden terecht stond voor de moord op zijn echtgenote is door de Rechtbank Zwolle-Lelystad veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging.

Aanleiding
Het stoffelijk overschot van de vrouw werd begin juli vorig jaar aangetroffen in de caravan van het echtpaar op camping Flevo-natuur te Zeewolde. Uit sectie bleek dat zij toen al enige tijd overleden was en dat de doodsoorzaak vermoedelijk van buiten komend geweld is. Zij werd aangetroffen met een ceintuur om haar hals. Uit technisch onderzoek is gebleken dat zij op 20 juni 2009 om het leven is gebracht.

Bewijs
Het bewijs tegen de echtgenoot bestond uit technisch onderzoek en leugenachtigheid van de verklaringen van de verdachte, in combinatie met voortvluchtigheid van de man na het misdrijf en andere gedragingen die op betrokkenheid duiden. De rechtbank achtte geen bewijs aanwezig voor voorbedachte rade, en veroordeelde de man voor doodslag.

Straf
Hoewel de verdachte niet wilde meewerken aan volledig psychiatrisch onderzoek heeft de rechtbank geoordeeld dat op basis van observatieverslagen vanuit het Pieter Baan Centrum en de bevindingen van een psycholoog en psychiater, én zijn gedragingen rondom het misdrijf en ter zitting er sprake is van een gebrekkige ontwikkeling en/of ziekelijke stoornis van de geestvermogens, die ook bestonden ten tijde van het delict. De rechtbank is van oordeel dat de verdachte niet kan terugkeren in de maatschappij zonder adequate behandeling.

LJ Nummer

BM7349

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Zwolle-Lelystad Datum actualiteit: 10 juni 2010 Naar boven