Gemeente Tilburg

Persbericht
10 juni 2010

Grote controle vrachtwagens in milieuzone

85% voldeed aan toelatingseisen

Op donderdag 10 juni zijn van 8.00 tot 12.00 uur 85 vrachtwagens gecontroleerd die in de milieuzone, het gebied binnen de ringbanen, reden. Medewerkers van de afdeling Stadstoezicht controleerden of de vrachtwagens voldeden aan de toelatingseisen. De 'Handhavingsdag milieuzonering' is een gezamenlijke actie en vond vandaag ook plaats in Eindhoven, Den Bosch en Breda. Het doel van de controle is om op een positieve manier aandacht te vragen voor de milieuzones en de handhaving hierop zichtbaar te maken. Het ging om een extra actie naast de normale controles.

Geslaagde actie

De Handhavingsdag is in alle vier de steden prima verlopen. In Tilburg voldeden 72 vrachtauto's (85%) aan de criteria om een milieuzone in te mogen rijden. Zij kregen een vaantje met de tekst 'De mijne is schoner'.
Dertien vrachtwagenchauffeurs kregen een boete van 160 euro omdat zij niet aan de eisen voldeden of geen ontheffing hadden. Vorig jaar was in Tilburg een vergelijkbare actie. Toen telden de controleurs 57 schone wagens (77%) van de in totaal 74 gecontroleerde auto's.

Effectieve handhaving werkt

Uit de landelijke evaluatie, die in 2009 is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van VROM en het Agentschap NL, is gebleken dat een effectieve handhaving van de milieuzones noodzakelijk is om een hoger milieurendement te halen.

Milieuzones zijn in 2007 ingesteld ter verbetering van de luchtkwaliteit. Vrachtauto's die te veel vervuilen worden geweerd uit dat deel van de stad waar de milieuzone van kracht is. Binnen de ringbanen van Tilburg mogen alleen nog schone vrachtwagens rijden.

Meer informatie over de milieuzone Tilburg is te vinden op www.tilburg.nl/milieuzone (zie onderstaande link)

Links


* www.tilburg.nl/milieuzone

---