Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

10 juni 2010, 16.00 uur

Op de lokale markt zijn steeds meer goederen en producten verkrijgbaar. Hier de hoofdstraat van Chora. De Nederlandse troepen in Uruzgan hebben vorige week de verantwoordelijkheid voor het Chora-district officieel overgedragen aan de Australische coalitiepartner. Het Nederlandse Provinciaal Reconstructie Team (PRT) heeft de afgelopen periode intensief samengewerkt met de Australiërs om de Nederlandse werkwijze uit te leggen.

De Nederlandse troepen ondersteunen de Australiërs nog tot eind juni met een infanteriepeloton. Nederland was vanaf 2006 in Chora aanwezig met een PRT, het Police Mentoring Team (PMT) en verschillende eenheden van de Battlegroup. Sinds 2007 is er ook een Australische eenheid, de Mentoring Task Force (MTF) aanwezig om het Afghaanse leger te trainen en begeleiden.

De kwaliteit van de Afghan National Army (ANA) en de Afghan National Police (ANP) in Chora is aanzienlijk verbeterd. Vandaag de dag biedt de White Compound, de basis van de Nederlandse eenheden tijdens de `Slag om Chora', onderdak aan de lokale overheid. De districtschef werkt vanuit het, met Nederlandse en Australische fondsen, gerenoveerde gebouw. Diverse ministeries houden zich in het district bezig met projecten, zoals de bouw van bruggen en lokale burgerinitiatieven. Op dit moment zijn in het gebied 6 ontwikkelingsorganisaties actief die tientallen projecten hebben afgerond. Ze werken onder meer aan de verbetering van irrigatie, veeteelt, microkrediet, drinkwatervoorziening en infrastructuur. Op de lokale markt zijn steeds meer goederen en producten verkrijgbaar. Verder is er een gezondheidscentrum geopend waar enkele doktoren, 2 vroedvrouwen werken en een apotheek aanwezig is. Een kraamkliniek is bijna gereed.

Met de overhandiging van de detachementsvlag droeg kolonel Jos Leenders symbolisch het bevel over aan kolonel Wido van de Mast - Foto: ministerie van Defensie

Commando-overdracht Air Task Force Het dertiende detachement van de Air Task Force (ATF) heeft afgelopen periode de werkzaamheden overgedragen aan het volgende detachement. De ATF is het Nederlandse luchtmachtdetachement van de International Security Assistance Force (ISAF) op Kandahar Airfield. Met de symbolische overhandiging van de detachementsvlag droeg kolonel Jos Leenders het bevel over aan kolonel Wido van de Mast. De afgelopen 4 maanden heeft het detachement een belangrijke bijdrage geleverd aan de ISAF-missie in Afghanistan. F-16-jachtvliegtuigen en Apache-gevechtshelikopters leverden zeer regelmatig luchtsteun aan grondtroepen. 5 Cougar-transporthelikopters vervoerden personeel en middelen van en naar de verschillende ISAF-bases. In mei namen 3 Chinook-transporthelikopters deze taak over. Ook tijdens de redeployment van de troepen in Uruzgan zal de Air Task Force een belangrijk rol spelen in het ondersteunen en transporteren van troepen en materieel.

Gevechtscontacten * In de omgeving van Chora, Deh Rawod en Tarin Kowt zijn meerdere wapenvondsten gedaan door Afghaanse, Australische en Nederlandse eenheden. Ook werden geïmproviseerde explosieven (IED's) en granaten aangetroffen. Het materiaal is onschadelijk gemaakt. * Afgelopen week vond een raketaanval op Tarin Kowt plaats. Hierbij vielen aan Nederlandse zijde geen slachtoffers en was geen sprake van materiële schade. * Vorige week is een patrouille van de ANP in de omgeving van Tarin Kowt beschoten. Hierbij is een Afghaanse agent gewond afgevoerd naar het role-2 ziekenhuis op Tarin Kowt. * Afgelopen donderdag hebben militairen van de TFU in de omgeving van Tarin Kowt waarschuwingsschoten gelost. Een tractor verblindde de eenheid met zijn licht. De bestuurder van de tractor is hierna weggereden. * Afghaanse veiligheidstroepen hebben afgelopen vrijdag een waarschuwingsschot gelost op een voertuig waarvan de bestuurder stoptekens negeerde bij de hoofdpoort van Kamp Holland. De bestuurder is hierna aangehouden. * Afgelopen zondag vond in de omgeving van Tarin Kowt een IED-aanslag plaats op een gecombineerde patrouille van Australische en Afghaanse militairen. Hierbij raakte een Afghaanse militair gewond die vervolgens op Tarin Kowt is behandeld. * In Deh Rawod zijn door de TFU waarschuwingsschoten gelost op een voertuig waarvan de bestuurder stoptekens negeerde en op hoge snelheid naderde. Het voertuig is gestopt en doorzocht. * Dit weekend is een patrouille van de TFU in de omgeving van Deh Rawod beschoten. Hierbij is niet teruggevuurd, er vielen geen slachtoffers en er was geen sprake van materiële schade. * Kandahar Airfield is afgelopen periode 3 keer het doelwit geweest van een raketaanval. Hierbij vielen aan Nederlandse zijde geen slachtoffers en was geen sprake van materiële schade. * Afgelopen week zijn 2 F-16's ingezet ter ondersteuning van Canadese grondtroepen in het zuiden van Afghanistan. Hierbij zijn wapens ingezet. * Een Chinook-transporthelikopter is afgelopen week in de omgeving van Tarin Kowt beschoten met klein kaliber vuur waarop de chinook uitwijkende manoeuvres uitvoerde. Bij dit incident vielen geen slachtoffers en was geen sprake van materiële schade.

Videoseries Afghanistan In de nieuwe video uit de serie `4 Jaar Afghanistan', die vandaag is gepubliceerd, is te zien hoe de luchtmacht de grondtroepen in Afghanistan ondersteunt. De videoserie `Dagboek van onze Helden' op telegraaf.nl belicht deze week onder meer het werk van het Provincial Reconstruction Team (PRT).

Somalië

Afgelopen week heeft Hr. Ms. Johan de Witt het bevoorradingsschip de Alfa Kirawira geëscorteerd in het kader van de VN-missie Amison. De escorte vond plaats van Mombasa in Kenia naar de haven in het Somalische Mogadishu. Na afloop zette Hr. Ms. Johan de Witt onmiddellijk koers naar een koopvaardijschip dat in nood verkeerde.

Een helikopter brengt een gewond bemanningslid aan boord van Hr. Ms. Johan de Witt. (Foto: ministerie van Defensie)

Hulp bemanning koopvaardijschip Het amfibisch transportschip Hr. Ms. Johan de Witt heeft noodhulp geboden aan de bemanning van het Noord-Koreaanse koopvaardijschip MV RIM. Het gekaapte schip lag ruim 4 maanden voor de kust van het Somalische piratenkamp bij Garacad, totdat de bemanning zich vorige week eigenhandig van haar belagers wist te ontdoen en koers zette naar open zee. 3 bemanningsleden die bij deze actie gewond raakten, zijn aan boord van de Johan de Witt verzorgd. Het koopvaardijschip verkeerde in zeer slechte staat waardoor de machines na korte tijd uitvielen. Snel ingrijpen van het Spaanse fregat Victoria zorgde ervoor dat piraten de RIM niet opnieuw konden enteren en het stuurloos dobberende schip geen gevaar opleverde voor de scheepvaart.

Hr. Ms. Johan de Witt kreeg opdracht assistentie te verlenen, vooral omdat zij een role 2-ziekenboeg met chirurgisch team aan boord heeft. Een Spaanse helikopter bracht een bemanningslid met een schotwond aan boord van de Johan de Witt zodat hij direct geopereerd kon worden.

Technici van het Nederlandse marineschip constateerden aan boord van de RIM dat het schip niet meer te repareren was; de elektriciteit had het begeven, net als de navigatieapparatuur. De slechte staat van het schip, in combinatie met de hoge zeegang en wind, waardoor het schip water begon te maken, leidde ertoe dat de kapitein van de RIM aangaf het schip te willen verlaten. Hr. Ms. Johan de Witt kreeg van het hoofdkwartier van operatie Atalanta toestemming de bemanning van de RIM aan boord te nemen.

De 3 gewonden zijn ontslagen uit de ziekenboeg en in Djibouti aan land gebracht. Het koopvaardijschip wordt gemonitord door het operationeel hoofdkwartier van Atalanta zodat het geen gevaar oplevert voor de scheepvaart.

Caraibisch gebied

De hulpbehoevende Star met in de achtergrond de Van Amstel (Foto: ministerie van Defensie)

Het stationsschip van de Koninklijke Marine in het Caraibisch Gebied, Hr. Ms. Van Amstel, heeft afgelopen periode assistentie verleend aan een schip in nood. Het marinefregat ontdekte de boot nabij Sint Vincent. De vissersboot, genaamd `Star', bleek elektriciteitsproblemen te hebben en dobberde ongeveer 24 uur stuurloos rond op open zee. Het fregat stuurde na de ontdekking direct een Rigid Hull Inflatable Boat (RHIB) op het vaartuig af. RHIB's zijn kleine snelle boten die vaak meegaan aan boord van marineschepen.

De bemanningsleden werden opgevangen en verzorgd met eten en drinken. De technische dienst van het stationsschip probeerde ter plekke de elektriciteitsproblemen van het bootje op te lossen, maar dat lukte niet op korte termijn. De Van Amstel nam contact op met de Kustwacht van Sint Vincent en droeg de boot aan hen over. Het verdachte schip op ongeveer 35 mijl ten noordwesten van Aruba waar 1320 kg cocaïne op werd gevonden.

Cocaïne onderschept Op maandag 24 mei heeft Hr. Ms. Van Speijk 1483 kilo cocaïne onderschept; 163 kilo meer dan waar in eerdere berichtgeving over werd gesproken. Het fregat opereerde afgelopen maanden als stationsschip in het Caraïbisch Gebied. De Koninklijke Marine stuitte op het drugstransport samen met de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba. De contrabande (smokkelwaar) werd aangetroffen aan boord van een Panamese koopvaarder. Dit gebeurde nadat een kustwachtpatrouillevliegtuig tijdens een nachtelijke verkenning het verdachte vaargedrag opmerkte.

Omdat dit zich afspeelde buiten de territoriale wateren, werd Hr. Ms. Van Speijk ingezet. Het fregat hield het verdachte schip op ongeveer 35 mijl ten noordwesten van Aruba tegen waarna een aan boord van het stationsschip geëmbarkeerd boardingteam van de Amerikaanse kustwacht de koopvaarder doorzocht. In het ruim bleken 66 balen cocaïne te liggen van totaal 1483 kilo. De 5 Hondurese bemanningsleden zijn gearresteerd. Het nieuwe stationsschip Hr. Ms. Van Amstel en de kustwachtcutter Panter namen na de interceptie de bewaking en begeleiding van het vaartuig naar de opbrenghaven voor hun rekening.

Het wrak met op de achtergrond de Kustwachtcutter Jaguar. - Foto: ministerie van Defensie

Scheepswrak tot zinken gebracht De marine heeft afgelopen week in samenwerking met de kustwachtcutter Jaguar een wrak geruimd met een gecontroleerde ontploffing. Het wrak dreef bij Bonaire en vormde een gevaar voor de scheepvaart. Het stuurloos ronddobberende wrak was een reddingsboot afkomstig van een eerder bij Trinidad gezonken Venezolaans boorplatform. Omdat het niet mogelijk was het bootje te laten zinken of slepen werd besloten het vaartuig op te blazen.

Operaties in Nederland

AB-412 reddingshelikopter

Inzet reddingshelikopters Afgelopen periode zijn reddingshelikopters van Defensie 4 maal ingezet. Een van de reddingsacties bestond uit de evacuatie van een werknemer van een boorplatform 80 kilometer ten noorden van Den Helder. De patiënt werd ter behandeling overgebracht naar het Universitair Medisch Centrum. In dezelfde nacht werd 40 kilometer ten westen van Den Helder een patiënt van een cruiseschip geëvacueerd. In het donker heeft de Lynx-helikopter een arts, redder en medische apparatuur met een hijslier afgezet aan boord van het schip. Nadat de patiënt was gestabiliseerd, werd koers gezet naar Maritiem Vliegkamp De Kooy vanwaar de patiënt met een ambulance naar het Gemini Ziekenhuis in Den Helder is vervoerd.

Op Vliegbasis Volkel dragen 3 operationele squadrons met F-16's bij aan de slagkracht van de Koninklijke Luchtmacht.

Luchtruimbeveiliging naar Volkel Vliegbasis Volkel heeft vanaf vrijdag 4 juni de Quick Reaction Alert (QRA)-taak van Vliegbasis Leeuwarden overgenomen. 2 F-16-jachtvliegtuigen staan 24 uur per dag, 7 dagen per week paraat om het Nederlandse luchtruim te beschermen. De Koninklijke Luchtmacht voert de QRA-taak uit met F-16´s in nauwe samenwerking met het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw Milligen. Wanneer de gevechtsleiding van het AOCS opmerkt dat een onbekend vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken, worden de F-16's van de QRA gealarmeerd. De jachtvliegtuigen gaan op het toestel af om het te identificeren en om contact te maken met de bemanning. Met de wissellaadsystemen wordt de brug op zijn plek getild. Dat is niet gebruikelijk, maar gebeurt omdat de brug in betonnen brughoofden te liggen.

Brug over Oude IJssel Vorige week heeft 105 Brugcompagnie een baileybrug over de Oude IJssel geplaatst, bij het Gelderse Ulft. Door de ervaring en kennis van de genisten, militaire bouw- en constructiespecialisten, werd de brug in snel tempo geplaatst. Met de speciale wissellaadsystemen van de compagnie werd de brug op zijn plek getild. Dat is niet de gebruikelijke manier, maar door de specifieke omstandigheden moest de brug in betonnen brughoofden komen te liggen. Door deze professionele improvisatie kwam de brug precies op zijn plek te liggen.

EOD en Fenneks ingezet in Velden

De gevonden bom was een duizendponder. - Foto: ministerie van Defensie

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft afgelopen weekend in de Venlose gemeente Velden een Amerikaanse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog geruimd. Nadat het projectiel vorige maand was gevonden, vormden er omheen gebouwde containers tijdelijk een buffer. Na het verwijderen van de ontsteker bracht de EOD de duizendponder naar het industrieterrein Trade Port Noord om de bom te laten ontploffen.

Militairen van 13 Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot hebben tijdens de bomruiming samen met de politie vanuit 3 Fennek-voertuigen het risicogebied rondom het gevonden explosief gemonitord. Uit veiligheidsoverwegingen besloten de gemeente Venlo en de politie om in de directe omgeving van de bom huizen te ontruimen. Ook werd in een groter gebied de mensen geadviseerd binnen te blijven tijdens de ruiming door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Omdat het geheel afsluiten van een dergelijk gebied vrijwel onmogelijk is, wilden de hulpdiensten delen van het veiligheidsgebied onder waarneming brengen. Hiervoor werd de hulp van de landmacht ingeroepen.