MKB-Nederland

VVD op 1 in ondernemersstemwijzer MKB-Nederland

08 juni 2010



De verkiezingsprogramma's van de VVD en het CDA scoren het best onder kleine en middelgrote bedrijven. Die conclusie valt te trekken uit de resultaten van Ondernemensstem.nl, de stemwijzer van MKB-Nederland en Ondernemersstem.nl. Van de ruim 8.200 ondernemers die hier de afgelopen twee weken hun politieke voorkeur hebben getest, komt 43 procent uit bij de VVD en 36 procent bij het CDA. De PvdA en D66 volgen op flinke afstand.

Aan de hand van 28 stellingen hebben ondernemers de afgelopen twee weken op Ondernemersstem.nl* de programma's van de acht grootste politieke partijen op voor hen relevante thema's met elkaar kunnen vergelijken. MKB-Nederland wil mkb'ers met deze site bewust maken van hun stem en hen stimuleren goed te bekijken wat de verschillende partijen voor hen in petto hebben. De uitslag die ondernemers op de site krijgen geeft hen een beeld van de partijen die dicht of minder dicht bij hen staan.

De VVD scoort op het best op de stellingen; 43 procent van de ondernemers komt op de partij van Mark Rutte uit. Het CDA is een goede tweede met 36 procent. De PvdA en D66 staan op de derde en vierde plek met respectievelijk 9 en 8 procent. De PVV van Geert Wilders komt niet verder dan 2 procent, de SP en ChristenUnie halen ieder 1 procent. GroenLinks blijft met 34 `stemmen' op 0 steken.

Uit deze peiling blijkt dat ondernemers vooral belang hechten aan: o financiering (handhaven garantieregelingen voor kleinere kredieten) o goed vakonderwijs (96% wil dat het vmbo weer een echte vakschool wordt)
o eerlijke kansen voor het mkb in de markt (aanpakken inkoopmacht en aanbestedingsbeleid)
o minder regels en minder ambtenaren

Minder eenduidig zijn ondernemers over o.m.:
o de positie van provincies in het bestuur van Nederland o de rol van het bedrijfsleven in het natuurbeleid.