KNHS

Edward Gal met Sisther de Jeu wint kwalificatie voor Nederlandse titelstrijd
10 juni 2010
Edward Gal - Sisther de Jeu

DE STEEG (KNHS) - In de kwalificatiewedstrijd voor het Nederlands kampioenschap dressuur senioren, de Grand Prix, ging de overwinning naar Edward Gal (Harskamp) met de Gribaldi-dochter Sisther de Jeu. De combinatie liet tijdens Outdoor Gelderland, dat in de tuin van kasteel Middachten wordt verreden, een zeer goede proef zienm die door de jury werd beoordeeld met een score van 74.468%. De tweede plaats ging naar Marlies van Baalen (Brakel) met BMC O'Jay, die ook een uiterst correcte proef reed.

De voorsprong van Gal had gemakkelijk groter kunnen zijn als zijn merrie ook in de allerlaatste onderdelen van de Grand Prix bij de les was gebleven. Nu kwam er plotsklaps heel veel spanning in de piaffe, die zich ogenblikkelijk vertaalde in een lager uitvallende waardering. Maar volledig terecht hadden alle vijf juryleden deze combinatie op de eerste plek staan, mede omdat Sisther de Jeu in de wedstrijd zeer veel expressie toonde.
Alle juryleden waren ook eensgezind in hun oordeel over Marlies van Baalen. Marlies stuurde haar nakomeling van Jazz in de ogen van de jury unaniem naar de tweede plaats. O'Jay bleef steeds zeer vriendelijk in de aanleuning, maakte geen fouten, maar mist even het explosieve van de winnaar. Daarmee passeerde deze amazone zichzelf, want met BMC Phoebe staat Marlies nu derde, terwijl Edward zich met zijn tweede paard Interfloor Next One, ook een zoon van Jazz, naar de vierde plaats reed. "The best of the rest" werd Bart Veeze (Lochem) met Stefano, die echter op geruime achterstand van bijna 3% werd gezet.

In tegenstelling tot voorgaande jaren tellen de in deze wedstrijd behaalde resultaten niet mee voor het Nederlands Kampioenschap. Het is slechts een kwalificatie voor de Grand Prix Special, die vrijdagavond wordt verreden. In die Grand Prix Special komen zestien combinaties aan de start en dat betekende dat alleen Theo Hanzon (Capelle a/d IJssel) met Farm Frites Spargo (Krack C x Boreas), die op de 17e plaats eindigde, na de Grand Prix huiswaarts kan keren. De als zestiende eindigende Jenny Schreven (Weert) heeft met Krawall het geluk aan haar zijde dat Edward Gal maximaal met twee paarden in de Special van start mag gaan en morgen rijdt Edward in plaats van Interfloor Next One de zwarte parel, nu reeds de legende van de mondiale dressuurport, Moorlands Totilas. Rabo Talent van het Jaar Lotje Schoots (Abcoude), die morgen in het Nederlands kampioenschap voor senioren gaat debuteren, reed Reine B naar een 13de plaats in de Grand Prix.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.outdoorgelderland.nl

Uitslag Grand Prix, 1e onderdeel NK dressuur senioren:


1) Edward Gal (Harskamp) - Sisther de Jeu (Gribaldi x Amor) - 74.468%
2) Marlies van Balen (Brakel) - BMC O'Jay DVB (Jazz x Formateur) - 72.255%

3) Marlies van Balen - BMC Phoebe (Regazonni x Ulft) - 70.383%
4) Edward Gal - Interfloors Next One (Jazz x Le Mexico) - 69.191%
5) Bart Veeze (Lochem) - Stefano (Gribaldi x Actueel) - 66.468%

Foto Edward Gal met Sisther de Jeu door: www.melissen.net