Gemeente Enkhuizen

Nieuwe Adviescommissie Wonen actief

In de regio Enkhuizen, Hoorn, Wervershoof wordt een Adviescommissie Wonen opgericht. Een Adviescommissie Wonen bestaat uit deskundige vrijwilligers, die woning en woonomgeving beoordelen op woonkwaliteit, dat wil zeggen de praktische bruikbaarheid. Hierbij kiezen zij het perspectief van de (toekomstige) bewoner. Een eerste bijeenkomst heeft reeds plaatsgevonden. Nieuwe (bestuurs)leden zijn welkom!

Kwaliteit centraal
Ook in Noord-Holland worden de gevolgen van de kredietcrisis gemerkt. Er worden nog maar mondjesmaat nieuwe woningen gebouwd in de regio. Wel wordt er meer gerenoveerd en is er meer aandacht voor energiebesparende maatregelen. Juist in tijden van crisis en krimp is het van belang dat bij bestaande n nieuwe woningen extra aandacht wordt besteed aan de gebruikskwaliteit van het wonen. Vandaar het initiatief om een nieuwe Adviescommissie Wonen op te richten.

Gebruikskwaliteit
Tijdens zijn leven doorloopt de mens verschillende fasen. In al die fasen stelt hij/zij verschillende eisen aan zijn woning en leefomgeving. Waar laat ik de buggy? Of de rollator? Kunnen de kinderen allemaal een eigen computer op de kamer hebben, mt internetaansluiting? En is mijn huis geschikt om zorg in te verlenen, mocht ik of n van mijn medebewoners te maken krijgen met functiebeperkingen? Al deze vragen zijn samen te vatten onder de term gebruikskwaliteit: een woning en een wijk moeten voldoende gebruikskwaliteit bezitten om leefbaar te zijn. Hetzelfde geldt voor energiebesparende maatregelen: niemand zit te wachten op een installatie die herrie maakt of onbegrijpelijk is. Bij dit soort vragen wordt tijdens ontwerp, bouw en verbouw vaak onvoldoende stilgestaan. Een Adviescommissie Wonen stelt deze vragen wl.

Lid worden?
VACpunt Wonen, de landelijke koepel van de Adviescommissies Wonen, is op zoek naar enthousiaste, kritische woonconsumenten om zitting te nemen in de nieuwe commissie. Nieuwe leden krijgen scholing aangeboden. Bent u genteresseerd in deelname aan een Adviescommissie Wonen? Neem dan contact op met Doni Boelhouwer van VACpunt Wonen, tel.: (030) 261
0475, info@vacpuntwonen.nl. Kijk ook eens op www.vacpuntwonen.nl.