Ministerie van Buitenlandse Zaken


Microkredietverstrekker opent deuren in Chora

Nieuwsbericht | 10 juni 2010 | Afghanistan

In de districten Tarin Kowt en Deh Rawod gebeurde het al en binnenkort is het in de regio Chora ook mogelijk: Afghaanse ondernemers kunnen kleine geldbedragen lenen van een lokale coöperatieve microkredietinstelling opgezet door de microkredietverstrekker World Council of Credit Unions (WOCCU)

Ondernemers uit alle sectoren - boeren, dienstverleners en ambachtslieden - zijn met behulp van de kredieten in staat om kleine investeringen te doen en daarmee de productiviteit en de kwaliteit van hun onderneming te verbeteren. WOCCU betaalt de leningen deels in geld en deels in natura uit, zoals in zaden of kunstmest.

Het Nederlandse opbouwteam in Uruzgan, het Provinciaal Reconstructie Team heeft WOCCU geïntroduceerd bij de districtsleider van Chora, Mohammed Daoud Khan. De heer Daoud reageerde positief op WOCCU en zag een kantoor in Chora wel zitten. Na een traditionele vergadering waarbij zo'n 30 dorpsoudsten werden betrokken, is besloten om ook in Chora een filiaal te openen.

Jennes de Mol, civiel vertegenwoordiger en directeur van het Provinciaal Reconstructie Team benadrukt dat het microkredietkantoor in Chora lokale boeren en ondernemers in de gelegenheid stelt hun toekomst in eigen hand te nemen. De opening van het kantoor is een nieuwe, bescheiden stap in de economische ontwikkeling van Chora. Het is nu niet meer te zien, maar 3 jaar geleden werd in Chora nog volop gevochten. Na ´De slag om Chora´ en sinds de bouw van de militaire basis Mirwais is de bedrijvigheid in het districtscentrum, het dorpje Ali Shirzai, enorm toegenomen. De drukke winkelstraat en de levendige bazaar met vele winkeltjes laten zien dat Chora klaar is voor een kredietverstrekker die de lokale economie een nieuwe impuls geeft.

WOCCU heeft inmiddels aanzienlijke expertise opgebouwd in Afghanistan en is sinds 2008 in Uruzgan actief. In Uruzgan alleen zijn inmiddels zo'n 1.900 microkredieten verstrekt en de kreditverstrekker telt ongeveer 2.200 leden. Door aansluiting bij lokale markt, cultuur en manier van zaken doen wordt het micro-kredietensysteem breed geaccepteerd. Nederland heeft sinds 2007 7,8 miljoen USD bijgedragen aan microkredietverstrekking in Afghanistan.

Agfhaanse boer kan microkrediet ontvangen in Chora

Meer over


* Afghanistan