GroenLinks

GroenLinks wint als enige linkse partij

Woensdag 9 juni 2010, 22:44u - Femke Halsema

GroenLinks heeft gewonnen bij de Tweede Kamerverkiezingen; het aantal GroenLinkse Kamerleden stijgt van zeven naar tien (na het tellen van 99,6 procent van de stemmen). GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema is enorm blij met het resultaat.

"GroenLinks heeft vandaag als enige linkse partij flink gewonnen. Het is duidelijk dat de kiezer een duurzame en sociale toekomst wil. GroenLinks kan en wil het groene en sociale hart van een progressieve coalitie zijn."

Halsema bedankt alle vrijwiligers en medewerkers die de afgelopen weken keihard hebben meegeholpen om dit fantastische resultaat te bereiken.

Het nieuwe politieke landschap

Partij Zetels Winst/verlies
VVD 31 +9
PvdA 30 -3
PVV 24 +15
CDA 21 -20
SP 15 -10
GroenLinks 10 +3
D66 10 +7
ChristenUnie 5 -1
SGP 2 -
PvdD 2 -
TON 0 -

Van de kiezers is 74,5 procent opgekomen. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen was de opkomst 80 procent.

En verder?
Dinsdag 15 juni maakt de Kiesraad de officiële verkiezingsuitslagen bekend. Voorkeursstemmen kunnen beïnvloeden welke GroenLinks-kandidaten in de Kamer zitting nemen (kandidaten voor positie 11 en hoger kunnen in de Kamer komen als aan twee voorwaarden voldoen. Ten eerste moeten ze boven een minimum aantal voorkeursstemmen uitkomen, ten tweede moeten ze meer voorkeursstemmen halen dan een van de eerste tien kandidaten).