Gemeente Eindhoven

Extra handhavingsactie milieuzone geslaagd

Ook dit jaar vond weer een grote handhavingsactie rond de milieuzone plaats. Het ging om een extra actie naast de controles die dagelijks plaatsvinden. Medewerkers van de afdeling Stadstoezicht van de gemeente Eindhoven controleerden vandaag in samenwerking met de Politie intensief of de vrachtauto's voldeden aan de toelatingseisen. Dat gebeurde op twee locaties: bij het Parktheater en op de locatie Glaslaan/Kastanjelaan. Met matrixborden werden chauffeurs en andere weggebruikers gewezen op het doel van de controles.

Wethouder Mary-Ann Schreurs was aanwezig bij de start van de actie. Ze deelde een compliment uit aan een chauffeur met een euro 4-motor in zijn vrachtwagen en gaf hem een vaantje met de tekst: `Milieuzone Brabantse steden; De mijne is schoner'.

Resultaten

De handhavingsactie op donderdag 10 juni 2010 in Eindhoven is goed verlopen. Ook de reacties van de chauffeurs waren positief. In totaal zijn 45 vrachtwagens gecontroleerd. Acht daarvan hebben een bekeuring van EUR160,- gekregen, omdat ze niet voldeden aan de toelatingseisen van de milieuzone.
Met deze actie, bovenop de dagelijkse controles, wil de gemeente extra aandacht vragen voor het belang van schone lucht in de stad. Deze zomer houdt de gemeente een uitgebreid kentekenonderzoek wat een representatief beeld geeft van de naleving van de milieuzone en de effecten op de luchtkwaliteit.

Toegangseisen

Sinds 1 januari 2010 zijn de toegangseisen aangescherpt: alleen vrachtwagens met tenminste euro 4 motoren mogen de milieuzone in. Uitzonderingen zijn de euro 3 motoren met een roetfilter die niet ouder zijn dan acht jaar.

Actie Brabantbreed

De handhavingsdag vond plaats in de vier Brabantse steden met een milieuzone. Naast Eindhoven zijn dat Tilburg, 's-Hertogenbosch en Breda. Het doel van de handhavingsdag was om op een positieve wijze de aanwezigheid van de milieuzones en de handhaving hierop zichtbaar te maken bij vrachtwagenchauffeurs en burgers. Milieuzones zijn ingesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren. Vrachtauto's die te veel vervuilen worden sinds juli 2007 geweerd uit het centrum van Eindhoven.

Uit de landelijke evaluatie, die in 2009 is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van VROM en het Agentschap NL, is gebleken dat een effectieve handhaving van de milieuzones noodzakelijk is om een hoger milieurendement te halen. Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven heeft in december 2009 om die reden besloten om de handhaving van de milieuzone te intensiveren.