NEN


NEN 1772 'Straatnaam- en huisnummerborden' gepubliceerd

donderdag 10 juni 2010, 12:38

NEN heeft NEN 1772 'Straatnaam- en huisnummerborden' gepubliceerd. Deze Nederlandse norm geeft voor straatnaamborden functionele eisen ten aanzien van de afmetingen, de uitvoering, de constructie, de kleursoorten en lichttechnische eigenschappen van de toegepaste materialen en de plaatsing.

De norm NEN 1772 'Straatnaam- en huisnummerborden' is onlangs gepubliceerd. Straatnaam- en huisnummerborden vormen samen de laatste schakel in de bewegwijzering naar individuele adressen. De nieuwe NEN-norm 1772:2010 maakt straatnaam- en huisnummerborden beter zichtbaar, leesbaar en herkenbaar. Hierdoor kunnen weggebruikers zich zowel overdag als in het donker gemakkelijker oriënteren en dat bevordert de verkeersveiligheid.

De nieuwe norm helpt hulpdiensten bij calamiteiten sneller ter plaatse te zijn. Dat geldt vooral in de buitengebieden, waar straatnamen en huisnummers vaak lastig te vinden zijn. In NEN 1772 is daarom ook bijzondere aandacht besteed aan verbetering van de functionaliteit van huisnummer aanduiding.

Meer informatie
Voor inhoudelijke informatie over de norm of het normalisatieproces: ing. Nilgün Dekker-Esen, telefoon (015) 2 690 258 of e-mail nilgun.dekker-esen@nen.nl.