Gemeente Hellevoetsluis


Hellevoetsluis gaat leefbaarheid meten

Leefbaarheid is een verzamelterm voor een reeks van zaken die samen bepalen hoe mensen hun woon- en leefomgeving waarderen. Voor iedere bewoner is de leefbaarheid een van de belangrijkste zaken voor woongenot. Onveiligheid, vandalisme en slechte burencontacten kunnen de leefomgeving ernstig aantasten. Een kwalitatief goede leefomgeving versterkt de zorg voor de omgeving en bevordert het sociaal welbevinden van de bewoners.

Om het oordeel van bewoners hierover in kaart te brengen, gaan de partners in het wijkbeheer woningcorporatie Maasdelta en de gemeente Hellevoetsluis de leefbaarheidmonitor inzetten. Dit is een schriftelijk onderzoek om de beleving van leefbaarheid zichtbaar te maken. Het onderzoek moet in beeld brengen hoe de inwoners van de gemeente Hellevoetsluis denken over hun woning, hun leefomgeving (fysiek en sociaal), de aanwezigheid van voorzieningen en verschillende sociale aspecten.

Het onderzoek vindt plaats door middel van een enquête. Deze enquête vindt plaats in de maand juni. Niet alle inwoners van de gemeente krijgen deze brief, maar er wordt een zogenaamde steekproef genomen. Dit jaar nemen wij bij 6.400 inwoners van de gemeente dit onderzoek af. De gemeente is van plan dit onderzoek in de toekomst te herhalen, zodat zichtbaar wordt in welke buurten en op welke vlakken verbetering dan wel achteruitgang plaatsvindt en hoe het te voeren beleid daarop kan worden afgestemd.

Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren, is het van groot belang dat wij voldoende respons krijgen op deze enquête. Het is voor ons dan ook zeer belangrijk dat de bewoners deze enquête invullen en retourneren. De gegevens uit de enquête worden uiteraard anoniem verwerkt. Dit wordt gedaan door een onafhankelijk bureau.

06/10/2010