Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost


het stadsdeelhuis

---

Wellantcollege op bezoek in het stadsdeelhuis

10 juni 2010
Op donderdag 10 juni kwam een groep leerlingen van het Wellantcollege op bezoek in het stadsdeelhuis. Een gezellige, leerzame middag!

Groep Wellantcollege

Hoe werkt het?

Eén dag na de landelijke verkiezingen, kregen de leerlingen een kijkje in de keuken van de stadsdeelpolitiek. Zij leerden hoe een regering of bestuur gekozen wordt: landelijk, provinciaal, stedelijk en in een stadsdeel.

In gesprek met raadslid

Raadslid Jan-Bert Vroege (D66) legde aan de groep uit wat het werk van een raadslid precies inhoudt. Dat het een bijbaan is, die je naast een normale baan uitoefent. En dat raadsleden vooral vergaderen, veel vergaderen.

Jan-Bert Vroege Wat vind jij belangrijk?

Wat vinden jullie belangrijk?

Ook gaf hij aan dat het belangrijk is om van bewoners te horen wat zij belangrijk vinden in Oost. Wat kan er mooier, beter, anders? Raadsleden kunnen proberen om daar ook iets aan te doen.

Meer voorzieningen voor jongeren

Op de vraag wat de groep graag anders zou zien in Oost, gaf één van de leerlingen het antwoord: "Ik woon op IJburg en daar is voor jongeren niet zoveel te doen. Voor de kleintjes zijn er wel speelplekken, maar voor ons is er niet zoveel." De rest van de groep was het hier mee eens. De aanpak van criminaliteit zetten zij met stip op twee.

Gezeteld als échte raadsleden

De excursie werd besloten met een bezoekje aan de raadzaal, waar de microfoontjes en het spreekgestoelte veel succes oogstten. Even werden de raadsleden ervan verdacht het WK te kijken in plaats van te vergaderen, maar Jan-Bert drukte ze op het hart dat de grote TV-schermen alleen gebruikt worden voor presentaties!