KNHS

Angela Krooswijk op dreef bij NK Young Riders
10 juni 2010
Angela Krooswijk

DE STEEG (KNHS) Angela Krooswijk (Prinsenbeek) heeft haar stempel gezet op het Nederlands kampioenschap dressuur voor Young Riders (16-21 jaar) in het Gelderse De Steeg. Het Rabo Talententeamlid werd zowel eerste als tweede in de landenproef, het eerste onderdeel van het kampioenschap. De tweede plaats moest de amazone delen met Michelle van Lanen (Uden) die met haar nieuwe troef Urchin B een zeer sterke indruk achterliet.

Ik heb genoten van het niveau, vooral de eerste vijf waren goed, vat voorzitter van de jury Ad Vroom de wedstrijd samen. Krooswijk werd eerste met de 14-jarige Revino II (v. Rohdiamant) met 70,894%. Het duo, dat getraind wordt door Coby van Baalen en Johan Hinnemann, liet een stralende proef zien, waarin vooral de evenwichtige galoptour opviel. Ook scoorden ze punten op de uitgestrekte draf. In de aanleuning zou de donkerbruine ruin nog iets stiller mogen zijn. De 18-jarige Krooswijk was vorig jaar nog Nederlands kampioen bij de junioren (14-18 jaar) met haar andere troef BMC Roman Nature (v. Rohdiamant). Hiermee werd ze nu gedeeld tweede in dit eerste NK-onderdeel. Roman Nature mistte de frisse uitstraling en zijn hengstzijn leek hem wat in de weg te zitten. De talentvolle amazone ging hier echter goed mee om en zette een zeer net resultaat neer van 70,684%. Vroom: Roman Nature leek wat tegen het been te zijn, maar het was zeer zeker geen slechte proef. Krooswijk was verrast zichzelf te verslaan met Revino. Ik had wel stiekem gehoopt hoog te eindigen, maar dat ik nu eerste sta met Revino had ik niet verwacht. Roman Nature was wat veel hengst vandaag en had iets actiever gemogen. Ik ga mijn best doen om de goede resultaten vast te houden de komende dagen

Ook Michelle van Lanen komt twee keer voor in de top vijf van het klassement van de Young Riders. Met good old Icredible (v. Voltaitre) staat ze vijfde. De twintigjarige hengst nam eigenlijk vorig jaar tijdens de Europese Kampioenschappen al afscheid van het publiek. Hij heeft er alleen nog zo veel zin, dat we besloten hebben om nog even door te gaan., laat Van Lanen weten. Van Lanen liet echter met Urchin, haar nieuwe troef die begin dit jaar werd aangekocht, veel indruk achter met een gedeels tweede plaats. Voorzitter van de jury Ad Vroom: Er zijn nog wat kleine details die beter afgewerkt kunnen worden, maar Urchin is een talentvol paard met internationale uitstraling. Van Lanen traint met de negenjarige vosruin (v.Jazz) , die eerder door Alex van Silfhout gereden werd in de lichte tour, bij bondscoach Tineke Bartels. Ook Bartels is posititief. Ik zie veel terug van zijn vader Jazz in hem, die ik zelf opgeleid heb. Het is een groot paard met een heel klein hartje. Van Lanen reed de vos voor het eerst internationaal in Saumur, waar ze eerste werden in de landenproef. Hij kan nogal kijkerig zijn en is best pittig te rijden, maar in Saumur viel het kwartje, laat Van Lanen opgewekt weten.

Van Lanen en Krooswijk mogen vrijdag hun beide paarden nog rijden in de individuele proef. Voor de kür op zaterdag, moeten zij een keuze maken, want daar mag slechts met één paard worden gestart. Met een streke proef, waarbij sommige dingen og iets netter afgewerkt kunnen worden eindigde Danielle van Mierlo (Maasland) met BMC Ucento op plaats vier met 70,105%.

Marjolein Cho ChiaYuen (Sint Anthonis), vorig jaar tweede op het NK, stelde teleur met een zesde plaats . Het eerste gedeelte van haar proef ging goed, maar in het tweede gedeelte slopen grote fouten. Zo miste ze een serie galopwissels om de drie passen. Dit kostte haar veel punten en haar score kwam op 67,526%.

Het belooft een spannende strijd te worden de komende dagen bij de young riders, want de percentages van de nummers 1 t/m 4 liggen slechts enkele tienden van elkaar vandaan.

Meer info zie: www.outdoorgelderland.nl

Uitslag 1e onderdeel NK Dressuur Young Riders:


1) Angela Krooswijk (Prinsenbeek) - - Revino II (v. Rohdiamant) - 70.894%

2) Michelle van Lanen (Uden) Urchin B (v.Jazz) 70,684%
3) Angela Krooswijk - BMC Roman Nature (v. Rohdiamant) 70,684%
4) Daniëlle van Mierlo (Maasland) BMC Ucento (v. Metall) 70,105%
5) Michelle van Lanen (Uden) Incredible(v. Voltaire) 67,684%

foto: www.melissen.net