Gemeente Amsterdam stadsdeel West


Wattcherproject scholen

Limburg Stirumplein

---

Slotbijeenkomst Wattcherproject scholen

Leerlingen worden bewust van energiebesparing thuis

14 juni 2010

Persbericht

Op donderdag 10 juni vindt de afsluiting plaats van het Wattcherproject, een wedstrijd in energiebesparing op drie scholen in stadsdeel West. Dirk de Jager, portefeuillehouder milieu van Stadsdeel West, reikt de prijzen uit aan de winnende leerlingen. De afsluiting vindt plaats in het Huygens College vanaf 10.30 uur. Het project is vernoemd naar de `Wattcher', een apparaatje waarmee je energieverbruik kunt meten. Als apparaten aan- of uitgezet worden, toont de Wattcher direct het verschil. Zo kun je zien waar energie wordt verbruikt en ontdek je wat je kunt besparen.

Energiebesparing thuis

Leerlingen van het Iedersland College, het Huygens College en het Nova College kregen van een energieadviseur les over energieverbruik en energiebesparing. In aanvulling op de les kreeg een aantal leerlingen om beurten een Wattcher mee naar huis om daar het energieverbruik te meten en een aantal opdrachten uit te voeren. De leerlingen moesten bijvoorbeeld meten wat het energieverbruik was van verschillende apparaten in huis, en kijken wat het sluipgebruik is. Verder moesten ze één dag met het gezin zo min mogelijk energie verbruiken en bedenken wat ze zelf kunnen doen om
energie te besparen.
Foto: De winnaars van de tweede prijs ontvingen op 10 juni een Energiebox en twee kaartjes voor Nemo van portefeuillehouder Dirk de Jager (rechts) en Mich van Hees van het Amsterdams Steunpunt Wonen. Foto: Jan Mast.
Foto: De winnaars van de tweede prijs ontvingen op 10 juni een Energiebox en twee kaartjes voor Nemo van portefeuillehouder Dirk de Jager (rechts) en Mich van Hees van het Amsterdams Steunpunt Wonen. Foto: Jan Mast.

Tips van de leerlingen

De leerlingen kwamen met even simpele als praktische tips voor energiebesparing: "Ik zet de tv uit als ik op de computer zit, want ik kan toch geen twee dingen tegelijk doen" aldus Alfarok van het Huygens College. Schoolgenoot Marian geeft aan dat ze vroeger de wasmachine meteen al aanzetten voor een paar vuile kleren. "Met ons gezin hebben we besloten voortaan te wachten tot de wasmachine vol is voordat we een was gaan draaien." Bij Mohammed van het Nova College halen ze thuis tegenwoordig de opladers uit het stopcontact als ze niet gebruikt worden.

Winnaars

Dirk de Jager, portefeuillehouder milieu van Stadsdeel West, reikt de prijzen uit aan de leerlingen die de opdrachten het best hebben uitgevoerd. De Jager: "Leuk aan dit project is dat niet alleen de leerlingen, maar ook hun ouders en hun broers en zussen bewuster worden van hun energieverbruik. Je bent pas goed bezig voor het klimaat en je portemonnee als je slim met energie omgaat."
De eerste prijs is gewonnen door Mohammed Ameziane (Iedersland College), Alfarok Lazrak (Huygens College) en Sandeep Budhram (Nova College). Zij krijgen alle drie een Wattcher. De tweede prijs bestaat uit een Energiebox en alle andere leerlingen die thuis met de Wattcher opdrachten hebben uitgevoerd, krijgen een certificaat. Iedereen krijgt daarnaast twee toegangskaartjes voor Nemo. Het Wattcherproject is een initiatief van Stadsdeel West en is uitgevoerd door het Amsterdams Steunpunt Wonen.

---