Gemeente Amsterdam stadsdeel West


verpakkingsafval

Limburg Stirumplein

---

Start inzameling plastic verpakkingsafval

10 juni 2010

Persbericht

Stadsdeel West start deze maand met de inzameling van plastic verpakkingsafval in de Does, Tromp en Geuzenbuurt en Landlust. Er zijn op twee plekken ondergrondse containers geplaatst. Hierin kunnen omwonenden plastic verpakkingsafval kwijt zoals flessen, wasmiddelenflacons, tubes en plastic zakken. Het apart inleveren van plastic zorgt voor minder verbranding van afval (minder CO2-uitstoot). Op 16 juni neemt Dirk de Jager, portefeuillehouder Milieu om 16.00 uur de afvalcontainer op de Willem de Zwijgerlaan (ter hoogte van huisnummer 70) officieel in gebruik. Dit doet hij samen met kinderen van buitenschoolse opvang De Bengel.
Bewoners kunnen terecht bij twee ondergrondse containers voor plastic verpakkingsafval: in de Bestevaerstraat (ter hoogte van huisnummer 54) en op de Willem de Zwijgerlaan (ter hoogte van huisnummer 70). De containers zijn te herkennen aan de oranje kleur.

Dirk de Jager, portefeuillehouder Milieu: `Het onderwerp milieu staat hoog op de agenda. Op het GWL-terrein staan al afvalcontainers voor plastic afval. Ik ben blij dat er nog twee containers bijkomen. Ik hoop dat zoveel mogelijk bewoners gebruik maken van de containers en via deze weg bewust met afval omgaan.'

Plastic afval scheiden

De rijksoverheid wil dat gemeenten ook plastic afval gescheiden gaan inzamelen. De inzameling van plastic afval is een proef voor een periode van één jaar. In de stadsdelen van Amsterdam wordt - ook bij wijze van proef- op verschillende wijze plastic ingezameld. Ondermeer via bovengrondse containers, via ondergrondse containers die het plastic samenpersen en via het huis-aan-huis ophalen van plastic afval. Na een jaar wordt bekeken welke methode van inzamelen het beste werkt en hoe Amsterdam verder gaat met het scheiden van plastic afval.

Recyclen

Plastic verpakkingsafval scheiden van gewoon huisvuil heeft allerlei voordelen. Net als glas en oud papier kunnen ook plastic verpakkingen worden gerecycled. Dat levert grondstof voor weer nieuwe producten zoals vloerbedekking, speelgoed en kleding.