Ingezonden persbericht

Persbericht

Botenproject Armada van Cornelius Rogge in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum

Vanaf 10 juni presenteert het Kröller-Müller Museum op het evenemententerrein in de beeldentuin een hele zomer lang het botenproject Armada van Cornelius Rogge (1932). Van verre lijken de boten te dobberen op een zee van gras. Het zijn museumboten: ooit waren deze boten op het water vervoerders van allerlei zaken, nu staan ze op het land en vervoeren verhalen en sagen. Ze hebben een onderstel op wielen, die hun materiële tocht vergemakkelijkt. Ze vertellen over aankomst en verdergaan en de herinneringen aan het water. De schepen maken deel uit van een Armada van zielenschepen. Het woord 'Zielenschepen' is een combinatie van iets concreets (het schip) en iets immaterieels (de ziel). Joost van den Vondel gebruikt het woord 'zielenschip' in de context van verlossing van het aardse en de overgang naar het hemelse. Het schip is het voertuig bij uitstek van overgang, van transformatie. En transformatie is de rode draad in het werk van Rogge.

Rogge gebruikt vaak sokkels voor zijn beelden. Bij het werk Cicero dat ook te zien is in de beeldentuin, is dit een wagen. Bij Armada zijn de boten de sokkels. Vier van de zielenschepen zijn eerder te zien geweest, voor deze tentoonstelling zijn ze aangevuld met twaalf nieuwe schepen. De zestien boten zijn volgens de kunstenaar te zien als een soort rebus: er worden een paar elementen (vaak met religieuze associaties) gegeven en de toeschouwer kan er zelf verklaringen bij zoeken. De boten dragen vreemde attributen en verkondigen vreemde boodschappen. De kunstenaar geeft de afzonderlijke werken uitdrukkelijk geen titels. De kijker mag er zijn eigen interpretatie aan geven.

Rogge is een goede bekende van het museum. Verschillende andere werken van deze kunstenaar zijn opgenomen in de vaste collectie van het museum, waaronder het indrukwekkende Tentenproject (1975) en Cicero (2000) die permanent in de beeldentuin te zien zijn. Armada is te zien tot en met 26 september 2010.

In CODA Museum in Apeldoorn is van 5 juni tot en met 28 september 2010 de tentoonstelling *Oorlog bij 't ontbijt' te zien, ter gelegenheid van het verschijnen van een nieuw kunstenaarsboek van Cornelius Rogge en Geert Voskamp.



Ingezonden persbericht