Ingezonden persbericht

Discussie in rijschoolbranche over plaatsing pas op dashboard

De Bovag wil dat iedere rijinstructeur voortaan de instructeurspas zichtbaar in de auto plaatst. De brancheorganisatie verwacht binnen enkele weken daarover een convenant te tekenen met het CBR en de FAM. Collega-belangenvertegenwoordiger VRB ziet echter weinig heil in het plan.

De Bovag zegt signalen te hebben ontvangen dat een aantal rijinstructeurs onbevoegd les zou geven. "Precieze aantallen ontbreken, maar iedereen in de branche weet en bevestigt dat het voorkomt", licht woordvoerder Paul de Waal toe. "En dat is zeer onwenselijk. Het geeft de sector een slechte naam. Het gaat erom vertrouwen te wekken bij de leerlingen."

Met het pasje op het dashboard zou de leerling kunnen vaststellen dat hij te maken heeft met bevoegde instructeur, vindt de Bovag. "Verder moedigt het nascholing aan en wordt onbevoegd lesgeven ontmoedigd. Bijvoorbeeld met een verlopen pas vanwege het niet volgen van de verplichte nascholing", aldus De Waal.

VRB
Branchevereniging VRB is tegen het plan. Zij ziet de voordelen ervan niet in. Bovendien is meteen een hoop privégegevens zichtbaar voor iedereen. De VRB vreest daarmee voor identiteitsfraude.

"Het VRB bestuur wil aan elke overeenkomst, die het imago van de rijschoolwereld verbetert, meewerken en meedenken. Maar we zien op dit moment het pasje op het dashboard niet zitten", zegt secretaris Willy van Summeren.

"Op de instructeurspas staat geen pasfoto. Hij is alleen geldig als de pashouder in bezit is van een geldig rijbewijs. Die moet dan ook op het dashboard geplaatst worden om identificatie door de leerling te laten plaatsvinden. Daarop staan geboortedatum, de volledige naam en burgerservicenummer. Met deze gegevens is er kans op identiteitsfraude." Ook vreest de VRB voor diefstal als de instructeur de lesauto even verlaat.

Overleg
De VRB is niet betrokken geweest bij het overleg, meldt Van Summeren. "Wij zijn pas enkele weken op de hoogte van het feit dat er een convenant op komst is tussen BOVAG, FAM en CBR. Er is op dat moment gevraagd of de VRB ook wilde ondertekenen. Maar het enige voordeel is dat de leerling inderdaad vaststellen of de instructeur les mag geven. Dat kan hij nu ook al door gewoon te vragen of hij de instructeurspas mag zien."

Het bestuur van VRB is niet bereid de aangesloten leden op te roepen hun pas en rijbewijs op het dashboard te plaatsen. "Dat zal altijd op basis van vrijwilligheid moeten gebeuren. Wettelijk zal het niet verplicht kunnen worden en daarom zal het systeem ook nooit waterdicht zijn."

CBR
Het CBR geeft aan zich niet te mengen in deze discussie. "Het zijn de brancheorganisaties die hierover afspraken aan het maken zijn middels een convenant", laat woordvoerder Coen Sleddering weten. "Het CBR werkt positief mee aan de uitvoering van deze afspraken. Maar wij gaan geen nieuwe taken op dit gebied op ons nemen."

Bart Pals